Arrestatiebevel tegen ex-premier Pakistan om corruptie

Een Pakistaanse rechtbank heeft de aanhouding bevolen van oud-premier Yousuf Raza Gilani van de oppositionele Pakistaanse Volkspartij (PPP). Ook tegen PPP-partijbons Makhdoom Amin Fahim is een arrestatiebevel uitgevaardigd, aldus een medewerker van een Pakistaanse anti-corruptie-eenheid.

Bewerkt door redactie
Ex-premier Gilani Beeld reuters
Ex-premier GilaniBeeld reuters

Gilani was van 2008 tot 2012 premier van Pakistan. Toen werd hij door het Hooggerechtshof uit zijn functie gezet omdat hij een bevel om een corruptiezaak tegen toenmalig president Asif Ali Zardari te heropenen negeerde.

Inmiddels wordt de ex-premier zelf verdacht van corruptie. Hij is momenteel vicevoorzitter van zijn politieke partij. Volgens de functionaris zouden Gilani en Fahim betrokken zijn geweest bij het wegsluizen van honderden miljoenen dollars via nepbedrijven.

Volgens de PPP zijn de aanklachten politiek gemotiveerd. 'Het lijkt alsof er een soort wraakcampagne wordt gevoerd tegen de partij', zei senator Sherry Rehman op een persconferentie. De twee politici moeten 10 september voor de rechter verschijnen.

De zaken tegen de mannen zijn de eerste in hun soort tegen de PPP, en onderdeel van een strengere aanpak van geweld en corruptie, een initiatief dat het Pakistaanse leger begin dit jaar heeft genomen. Tot nu toe worden vooral oppositieleden door het leger vervolgd, en niemand van de Moslimliga, de partij van zittend premier Nawaz Sharif.

Derde kernmacht ter wereld

Twee Amerikaanse denktanks brachten vandaag naar buiten dat Pakistan binnen tien jaar de derde kernmacht ter wereld kan worden. Ze kunnen jaarlijks twintig kernkoppen bouwen, aldus het Carnegie Endowment for International Peace en het Stimson Center in een rapport dat donderdag verscheen.

Pakistan breidt in rap tempo zijn kernarsenaal uit uit angst voor aartsrivaal India, aldus The Washington Post. Het land zou inmiddels 120 kernkoppen hebben, terwijl India er honderd heeft. De Pakistaanse voorraad kan de komende jaren in hoog tempo groeien, omdat het land een grote voorraad hoogverrijkt uranium heeft. Daarmee kan het snel kleine kernwapens maken.

Hierdoor kan Pakistan binnen tien jaar zeker 350 kernwapens hebben, meer dan de meeste landen ter wereld. Alleen de Verenigde Staten en Rusland hebben meer kernwapens, beiden duizenden.

Overigens heeft Pakistan het kernwapenarsenaal te danken aan Nederlandse kennis. Atoomgeleerde Abdul Qadeer Khan, die wordt gezien als de vader van de Pakistaanse kernmacht, werkte in de jaren zeventig in Almelo. Daar stal hij informatie over hoe uranium in een ultracentrifuge kan worden verrijkt tot splijtstof.

null Beeld afp
Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden