NIEUWSArrestatiebevel Jacob Zuma

Arrestatiebevel moet ‘zieke’ oud-president Zuma de rechtszaal in dwingen

De Zuid-Afrikaanse oud-president Jacob Zuma heeft een arrestatiebevel aan zijn broek gekregen omdat hij niet kwam opdagen in zijn corruptieproces. Zuma claimde dat hij ziek was maar de rechter twijfelde sterk aan het doktersbriefje dat ze kreeg voorgeschoteld.

De voormalige Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma. Hij zou flink hebben meeverdiend aan een wapendeal, toen hij nog vicepresident was. De rechter wil hem met een arrestatiebevel dwingen in de rechtszaal te verschijnen.Beeld AP

‘Ik weet niet eens of het wel van een arts is’, aldus rechter Dhaya Pillay, vlak voordat ze het arrestatiebevel uitvaardigde tegen de vroegere ANC-leider, die al jaren wordt beticht van corruptie. Zuma loopt voorlopig echter niet het risico dat hij in de boeien wordt geslagen als de politie hem ziet. Pas als de rechtszaak begin mei wordt hervat, wordt het bevel van kracht.

De confrontatie met de rechter in Pietermaritzburg, is het zoveelste hoofdstuk in de corruptiezaak die Zuma al decennialang achtervolgt. Hij wordt ervan verdacht steekpenningen te hebben aangenomen toen de regering in 1999 een wapendeal van een kleine twee miljard euro sloot met het Franse Thales. Zuma was toen vicepresident. Het was toen een van de belangrijkste besluiten van het ANC, dat na het einde van het apartheidsbewind de macht kreeg in Zuid-Afrika.

Al direct nadat de wapenkoop werd gesloten, doken berichten op over corruptie. Een vroegere medewerker van Zuma, die betrokken was bij de jaarlijkse betalingen aan de ANC-voorman, werd zes jaar later wegens corruptie veroordeeld. Maar Zuma ontsnapte steeds aan vervolging. In 2007 maakten openbare aanklagers bekend dat ze genoeg belastend materiaal hadden tegen hem. Twee jaar later werden de aanklachten echter ingetrokken waarna Zuma werd beëdigd als president.

Mogelijk op Cuba

Hij slaagde er daarna niet in om de beschuldigingen van zich af te schudden. Na Zuma’s aftreden in 2018, werd de strafzaak nieuw leven ingeblazen. De 77-jarige oud-president werd aangeklaagd, maar hij probeert sindsdien alles om het proces te dwarsbomen. Zo hielden Zuma’s advocaten het OM en de rechter voor dat hij dinsdag onmogelijk kon verschijnen omdat hij ziek was.

Volgens zijn raadsman Dan Mantsha was de voormalige president in het buitenland vanwege een medische behandeling. Tot zeker medio maart zou hij niet beschikbaar zijn. Maar waar Zuma precies is en wat hem mankeert, blijft onduidelijk. In de Zuid-Afrikaanse media werd geopperd dat hij op Cuba was. Volgens Mantsha zou Zuma kort voor zijn buitenlandse reis twee keer zijn geopereerd. Het OM gelooft de oud-president echter niet en wil zijn medische gegevens inzien.

De perikelen rond Zuma’s rechtszaak zijn slecht nieuws voor het ANC en Zuma’s opvolger Cyril Ramaphosa. Deze probeert sinds zijn aantreden in 2018 schoon schip te maken en afstand te nemen van de jaren dat corruptie welig tierde. Als Zuma in mei toch voor de rechter verschijnt, zullen echter opnieuw details naar boven komen over hoe hij zich jarenlang onder de paraplu van het ANC verrijkte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden