Arrestatie vrouw helpt bij bewijsvoering tegen partner

Van de dertien verdachten die zijn opgepakt met Willem Holleeder zijn er vier vrouw. Advocaten twijfelen over de motieven voor de arrestatie van ‘gangstermeisjes’....

Heeft Willem Holleeder een voorkeur voor vrouwelijke criminele partners of is het toeval dat vier van de veertien mede-arrestanten van Holleeder vrouw zijn?

De bekendste arrestante is Maike D., de vriendin van Holleeder en moeder van zijn kind. Zij wordt verdacht van betrokkenheid bij de financiële en juridische constructies waarvan Holleeder zich bediende bij zijn afpersings- en witwaspraktijken. De handel in onroerend goed is Maike D. niet vreemd. Haar vader is een vastgoedmagnaat, die onder meer de Amsterdamse Rembrandt Toren bezit.

Ook Sandra Klepper zit vast, de weduwe van Sam Klepper, de in 2000 geliquideerde topcrimineel. Betrouwbare bronnen melden dat zij na de dood van Klepper een hechte band met Holleeder heeft opgebouwd. Zij zou tot in detail op de hoogte zijn van de criminele activiteiten van haar partners.

De andere twee vrouwen zijn de zuster van Dino S. en de vriendin van Stanley H. De mannen worden gerekend tot de criminele vriendenkring van Holleeder, maar zij zijn maandag niet aangehouden.

Vrouwen hebben binnen de georganiseerde misdaad doorgaans vooral een verzorgende of decoratieve functie. Slechts af en toe bereiken zij zelf de top in het misdaadleven. Zo schopte de latere kroongetuige ‘La Bella’ Bettien Martens het ver in de cocaïnehandel, de Amsterdamse Thea Moear zat in de directie van de hasj-organisatie van Klaas Bruinsma en de Chinese ‘Sister P.’ bleek een kopstuk in de mensenhandel. Maar dat zijn uitzonderingen.

‘Vaak gaat het bij deze arrestanten om vrouwen die worden meegezogen in de activiteiten van hun partner’, zegt Tjarda van der Spoel, Rotterdams strafrechtadvocaat. ‘Het gaat justitie dan niet om de vervolging van die vrouw op zich, maar om het vergaren van bewijs tegen haar levenspartner. Formeel zal justitie dat altijd ontkennen en zal snel een indrukwekkend crimineel organogram worden gepresenteerd waarin ook die vrouw voorkomt. Maar deze vrouwen komen zelden voor de rechter.’

Zijn Amsterdamse confrère Bart Nooitgedagt heeft dezelfde ervaring. ‘Die vrouwen spelen zelden een belangrijke rol. Ze worden opgepakt op verdenking van kleine delicten zoals het voorhanden hebben van een wapen. Vervolgens worden ze enorm onder druk gezet en uiteindelijk nooit voor de rechter gebracht.’

Het is een effectieve methode om bewijs tegen de mannelijke verdachten te vergaren, zegt Van der Spoel. ‘Zeker als zo’n vrouw kinderen thuis heeft zitten of een zieke moeder heeft. ‘Zeg maar wat je weet’, zeggen ze dan. ‘Dan mag je naar huis.’ Ook de man zal sneller breken als zijn vrouw vastzit, zegt Nooitgedagt. ‘Als mijn vrouw maar vrij komt, zegt hij dan.’

Bij justitie wordt gewezen op de belangrijke rol die levenspartners kunnen vervullen bij het verhullen van criminele activiteiten. Van der Spoel en Nooitgedagt denken eerder aan ‘misbruik van procesrecht’ en ‘onrechtmatig handelen, op foltering af’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden