Arrestatie voor omkoping in zaak politiemol

Een 37-jarige man uit Veldhoven is woensdag aangehouden in de zaak van de 28-jarige politiemol Mark M. die sinds september vastzit. De man uit Veldhoven wordt verdacht van omkoping.

Politieagenten op straat. Mark M. staat niet op deze foto. Beeld anp
Politieagenten op straat. Mark M. staat niet op deze foto.Beeld anp

Het vermoeden is dat hij vertrouwelijke politie-informatie heeft afgenomen van de 28-jarige agent en de 45-jarige medeverdachte die ook al langere tijd vastzit.

Om welke informatie het gaat is nog niet bekend. Twee woningen in Veldhoven en Geldrop zijn doorzocht. Administratie, gegevensdragers en mobiele telefoons zijn in beslag genomen.

'Raar' gedrag, maar ontslag voorheen te mager

Over zijn geschiktheid bestaan van meet af aan twijfels, maar toch belandt Mark M. bij de recherche. Lees hier het profiel van de politiemol.

'Grote fouten'

Eind oktober werd bekend dat Mark M duizenden pagina's aan vertrouwelijke onderzoeksgegevens uit een politiesysteem had gekopieerd. Een deel daarvan verkocht hij door aan criminelen.

Daarnaast had hij meerdere digitale 'abonnementen' waarmee het politiesysteem hem regelmatig nieuws verschafte over personen die onderwerp zijn van rechercheonderzoek.

Na afronding van een eerste 'feitenonderzoek' werd duidelijk dat de politie grote fouten had gemaakt ten aanzien van Mark M. De 28-jarige verdachte kreeg in augustus 2011 als tactisch rechercheur toegang tot het vertrouwelijk politiesysteem, terwijl hij nog niet gescreend was door de AIVD.

Toen de inlichtingendienst weigerde een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) af te geven werd M. weliswaar overgeplaatst, maar behield hij abusievelijk zijn inloggegevens. Vier jaar lang kon M. blijven grasduinen in landelijke politiedossiers op niveau 4 (van de 7), waarin onder meer is te zien wie verdachten en getuigen zijn in rechercheonderzoeken, en welke bijzondere opsporingsmiddelen daarbij worden ingezet.

null Beeld anp
Beeld anp

Een functie die hij nooit had mogen krijgen

Hij werd overgeplaatst van de recherche naar de verkeerspolitie, maar Mark M.'s toegangscode tot vertrouwelijke informatie bleef geldig. Lees hier een reconstructie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden