Arrestatie Roldán kan begin zijn van nieuwe affaires

Luis Roldán, de meest gezochte man van Spanje, is terecht. De vroegere chef van de Guardia Civil, ooit op premier Felipe Gonzáles' kandidatenlijstje voor het ministerschap van Binnenlandse Zaken, werd maandagavond door de Spaanse politie gearresteerd in Laos en kwam dinsdag onder zware bewaking aan in Madrid....

ANP

DEN HAAG

'Goed nieuws voor iedereen', reageerde regeringswoordvoerder Miguel Gil maandagavond op de aanhouding van Roldán. Of de arrestatie van de voormalige hoogste politieambtenaar ook een opstekertje is voor de socialistische minderheidsregering van González, moet nog blijken. Enerzijds hebben politie en regering zich met de opsporing van Roldán enigszins gerevancheerd, maar diens arrestatie kan ook het begin zijn van nog meer politieke onrust en onthullingen.

Roldán kan de regering, die al door tal van schandalen wordt geteisterd, de genadeklap geven. Als hij tenministe woord houdt. Kort na zijn verdwijning, op 29 april vorig jaar, zei hij in een interview met de liberale Madrileense krant El Mundo: 'Als ik voor de rechter kom, heb ik twee mogelijkheden. Of ik schiet mezelf een kogel door het hoofd, of ik sleep tal van politici in mijn val mee en vertel de hele waarheid.' De linkse oppositieleider Anquita reageerde maandag hoopvol en verheugd: 'We hebben een sleutelfiguur te pakken die veel mysteries kan onthullen.'

Justitie beschuldigt Roldán ervan enorme hoeveelheden smeergeld te hebben opgestreken, in ruil voor het verlenen van bouwopdrachten voor politiekazernes die door ETA-aanslagen waren vernield. Hij zal ook moeten uitleggen hoe hij in korte tijd een enorm vermogen aan onroerend goed kon opbouwen. Zijn naam valt eveneens in verband met illegale wapenhandel.

Daarnaast zou hij op grote schaal de belastingen hebben getild en zich geld hebben toegeëigend uit geheime regeringsfondsen. Uit datzelfde potje zijn mogelijk ook de moorden op zo'n 25 ETA-leden gefinancierd, gepleegd door illegale politie-eenheden (GAL).

In het onderzoek van de GAL-kwestie is de belangrijkste vraag of de regering Gonzáles op de hoogte was van de moordpraktijken. Het lijkt waarschijnlijk dat Roldán ook in dat verband over interessante informatie beschikt. Onder zijn bewind zijn veel vooraanstaande ETA-leden opgepakt.

Roldán kan ook vice-premier Narcis Serra in een lastig parket brengen, als El Mundo gelijk heeft en Roldán inderdaad in opdracht van Serra in het diepste geheim een onderzoek instelde naar de zakelijke belangen van Mario Conde.

Conde, ex-directeur van de bank Banesto, moet terechtstaan op verdenking van grootschalige fraude. Hij was eind 1993 de grote 'politieke hoop' van de centrum-rechtse Partido Popular, de grootste oppositiepartij. Serra zou buiten medeweten van zijn collega's om het spionagewerk uit het geheime fondsen hebben betaald.

De krant suggereerde ook dat de regering al langer op de hoogte was van de frauduleuze praktijken van Conde, maar om politieke redenen haar mond hield. Zij had op die manier Conde, die publiekelijk zijn ambities voor het premierschap al eens had laten blijken, kunnen dwingen zijn politieke aspiraties te laten vallen.

Een aardige vraag is ook hoe Roldán zo gemakkelijk kon vluchten en zich zo lang voor politie en justitie verborgen kon houden. Wie hielp hem bij zijn vlucht? Had hij beschermelingen binnen de regering, binnen het politieapparaat? Had hij zwijggeld gekregen?

De vlucht van Roldán elf maanden geleden leidde tot het aftreden van minister van binnenlandse zaken Antonio Asunción. Terwijl de ex-politiechef het hele politieapparaat voor schut zette door het land uit vluchten en onvindbaar leek, wisten journalisten van El Mundo hem binnen enkele dagen op te sporen. Maandenlang was Roldán de meest besproken man van Spanje.

Sensatiebladen beleefden gouden dagen en maakten van Roldán's moeder een media-ster. Mevrouw Roldán bleef haar zoon ondanks alle aantijgingen verdedigen: 'Hij rookt niet, hij drinkt niet en hij heeft ook geen andere ondeugden.' Een weekblad publiceerde daarop een smeuïg verhaal over vermeende orgieën van de politiechef met naakte vrouwen.

De meest wilde speculaties deden na Roldáns verdwijning de ronde. Hij zou zelfmoord hebben gepleegd. Hij zou bezig zijn met zijn memoires. Hij zou in Syrië zitten, in Venezuela, Argentinië, Chili, Zuid-Afrika, Angola. Hij was het onderwerp van boeken, van detectives tot satirische verhalen. Een wijnhandelaar met dezelfde naam zag van de ene op de andere dag zijn bloeiende zaak in elkaar storten. Zijn belangrijkste klant, de Guardia Civil, wilde geen druppel meer kopen van de firma Roldán.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden