Arrestatie Ö. had Dover-Chinezen wellicht gered

Zijn de trage ambtelijke molens van Justitie debet aan de dood van een groep Chinezen in een vrachtwagen bij Dover?...

Had de mensensmokkel van Rotterdam naar Dover ook kunnen plaatshebben als de nu nog voortvluchtige Gürsel Ö. op tijd was opgepakt? Van 13 december tot 22 mei duurde het voordat het ministerie van Justitie de beschikking opstelde. De brief was een week onderweg naar het parket in Haarlem. Daar had men van 29 mei tot 27 juli nodig om een arrestatiebevel op het CRI-net te zetten . In die periode hadden twee smokkeltransporten met Chinezen plaats waarbij Ö. was betrokken, één op 5 april en de reis van 17 en 18 juni naar Dover.

Kijken met de kennis van achteraf heeft geen zin, stelt minister Korthals van Justitie in zijn brief van donderdag aan de Kamer. De bewindsman geeft echter wel toe dat justitie erg langzaam heeft gewerkt, maar, zo beklemtoont hij, er is procedureel juist gehandeld.

Wat was er gebeurd als justitie sneller was geweest? In de strafdossiers merkt het Openbaar Ministerie Ö. aan als leider van de criminele organisatie. Hij stuurde de anderen aan, daarbij gesecondeerd door Haci D. Ö beheerde en verdeelde het geld.

Verdachte P. verklaarde in zijn verhoor dat het Ö. was die hem vroeg een makelaar te zoeken om een loods te leveren à vijfduizend gulden per maand. In die loods werden de Chinezen in de truck met oplegger geladen.

Volgens verdachte B., die de vrachtwagen en de oplegger verkocht aan Ö., wekte deze duidelijk de indruk dat hij de leiding had. Op 14 juni betaalde Ö. de truck contant aan vrachtwagendealer B.: veertienduizend gulden in coupures van honderd en duizend. Een dag later kreeg B. naar eigen zeggen nog tienduizend gulden uit handen van Ö. voor de oplegger.

Het was ook Ö. die verdachte C. 3000 gulden bood om de loods op zijn naam te zetten. Verdachte Van K. getuigde dat hij op 16 juni 6500 gulden kreeg van D., die dat geld weer van Ö. had gekregen.

Verdachte N., die was betrokken bij een in april mislukt illegaal transport met Chinezen, verklaarde dat hij sindsdien van geld leefde dat hij van Ö. en D. kreeg. Het was Ö. die zich beklaagde over de hoge prijs van de tomaten die dienden als deklading.

Uit de getuigenverklaringen blijkt dus duidelijk dat Ö. en D. de leiding hadden. Bijna altijd kwam Ö. met het geld op de proppen. Onduidelijk is of D. daar ook in zijn eentje toe in staat zou zijn geweest.

Desalniettemin kan worden geconcludeerd dat vroegtijdige arrestatie van Ö. een belangrijke en misschien fatale aderlating zou zijn geweest voor de organisatie. Het weghalen van Ö. uit de organisatie had het dodelijke transport naar Dover vertraagd of zelfs voorkomen.

Maar het is en blijft, om met Korthals te spreken, praten met de kennis van achteraf. Niemand bij justitie, stelt de bewindsman, had bewijzen voor het feit dat Ö. bezig was met de organisatie van de mensensmokkel naar Engeland. Het Rotterdamse politie-observatieteam had Ö. weliswaar in de gaten, maar wilde maar niets zien dat concreet aanleiding gaf tot de gedachte dat Ö. werkte aan het Doverproject.

Rotterdam had Ö. wel direct kunnen oppakken als het arrestatiebevel in verband met uitlevering eerder was geproduceerd. Het onbedoelde, maar toe te juichen effect hiervan zou mogelijk zijn geweest dat de Chinezen nog hadden geleefd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden