Arrestatie man van terreurverdachte Laura H. in Irak werpt mogelijk nieuw licht op proces

De man van terreurverdachte Laura H. is gearresteerd in Irak. Het zet het proces tegen haar mogelijk in een ander daglicht.

Mosul op 25 april 2017. Ibrahim I. vocht naar verluidt nabij de stad met IS tegen sjiitische strijders.Beeld afp

Wat is er aan de hand met de jihadist Ibrahim I.?

Ibrahim I. (28) was vorig jaar juli met zijn echtgenote Laura H. mee gevlucht uit IS-gebied, maar had Koerdisch Irak niet bereikt. Tijdens een schotenwisseling tussen Koerdische troepen en IS zou hij gewond zijn geraakt. Laura liet haar man achter en liep met haar twee kleine kinderen verder. Zestig kilometer verderop werd ze opgevangen door de Peshmerga , vertelde ze donderdag in een zwaar beveiligde rechtszaal in Rotterdam.

Over het lot van Ibrahim wist verder niemand iets te vertellen. Zijn familie, met wie hij voor de vlucht geregeld Whatsapp-contact had, had niets meer van hem gehoord. De aanname was dat hij als deserteur door IS zou zijn geëxecuteerd. Op de dag dat Laura snikkend in de rechtbank vertelde dat Ibrahim haar vrijwel elke dag sloeg, kwam het nieuws naar buiten dat hij in Irak is gearresteerd door eenheden van de sjiitische militie Hashed al-Shabi. Volgens dagblad Trouw heeft Ibrahim tegen de Iraakse journalist Amer al-Waélly gezegd dat zijn vrouw in Nederland in de gevangenis zit. Hij zou op een filmpje van zijn arrestatie zijn herkend door zijn familie.

Wat betekent zijn arrestatie voor de rechtszaak tegen Laura H., die wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie?

Vooralsnog verandert er weinig. Zijn arrestatie is officieel nog niet bevestigd, zegt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie. Ze benadrukt dat Laura H. 'een op zich zelf staande zaak' is. Ibrahim I. zal apart worden vervolgd. Er was al een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd, dat ook geldt voor Irak.

Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken kan Ibrahims arrestatie nog niet bevestigen.'Het consulaat in Erbil is het een en ander aan het uitzoeken. Dat kan nog wel enige tijd duren', aldus een woordvoerder.

Als het nieuws klopt, kan dat volgens terrorismedeskundige Edwin Bakker grote gevolgen hebben voor de geloofwaardigheid van Laura. Mogelijk komt er een getuige bij die haar beweringen, die toch al niet standvastig zijn, onderuit halen, zegt Bakker. Hij volgt de zaak op de voet, heeft ook gesproken met Laura's vader, die donderdag als getuige werd gehoord. Bakker: 'Bij mij blijft het beeld hangen dat Laura er steviger inzit dan ze doet voorkomen. Dat hoor ik ook van andere bronnen. Zij schildert haar man af als een kwade genius. Spannend wat deze man daar op te zeggen heeft.'

Wat vertelde Laura H. over haar echtgenoot?

Tegen de televisiezender Kurdistan 24 zei Laura kort na haar vlucht dat Ibrahim, een Nederlander met Palestijnse wortels, haar had gedwongen op reis te gaan. Ze zouden samen 'op vakantie' gaan naar Turkije en daar geld gaan verdelen onder Syrische vluchtelingen. Vanuit Turkije zou hij haar naar het kalifaat hebben gelokt.

Later zei ze dat Ibrahim gewelddadig was. Heel agressief, dat hij de televisie en haar telefoons vernietigde. Ze wilde met hem naar het kalifaat, in de hoop dat de verkrachtingen en mishandelingen zouden stoppen. Zijn islamitische broeders zouden dat niet toestaan. Ze kwam van een koude kermis thuis. Hij bleef slaan. Aan haar vader vertelde ze dat ze een scheiding ging vragen bij de rechtbank van IS.

Over Ibrahims activiteiten in het kalifaat bleef ze vaag. Af en toe kwam hij uit voor zijn IS-sympathieën. Maar hij was volgens Laura niet te peilen. Hij heeft daar volgens haar ook niet gestreden. Hij was verhuizer. Laura kon niet vrijuit met haar vader communiceren over haar vluchtplannen, omdat Ibrahim vaak over haar schouder meekeek of meeluisterde. Als ze het codewoord kippenpoot of borkel gebruikte, was de kust veilig. Toch besloot Ibrahim, met gevaar voor eigen leven, de sprong naar de Koerden met haar te wagen. Laura: 'Hij zag ook in dat hij daar niet gelukkig zou worden.'

Waarom rijst twijfel?

Ibrahim heeft volgens de Iraakse journalist wel degelijk gevochten. Hij werd opgepakt toen hij met IS en twee Russische scherpschutters vocht tegen sjiitische strijders nabij de Iraakse stad Mosul. Eerder had hij volgens de journalist gestreden in Falluja en Beji.

Nu hij niet door IS als straf voor zijn desertie is omgebracht, wordt het volgens Bakker aannemelijker dat Laura en Ibrahim met toestemming van IS zijn vertrokken. Bakker: 'Toen vorig jaar het offensief tegen IS begon, zag je beelden van verraders die verzopen in een watertank, van bruggen werden geduwd. IS-strijders die contact hadden met Koerden of het Iraakse leger werden keihard gestraft.'

Hoe groot is de kans dat Ibrahim aan Nederland wordt uitgeleverd?

Het OM noch het ministerie van Buitenlandse Zaken wil op de zaken vooruitlopen. Eerst moet duidelijk worden of Ibrahim echt in handen is van Hashed al-Shabi. Edwin Bakker hoopt dat Nederland alles uit de kast haalt om hem naar Nederland te krijgen. 'Dat is belangrijk voor de jurisprudentie. Er zijn veel buitenlandse strijders in Mosul. Ook veel Nederlanders. In de eindstrijd die daar aan de gang is, zullen er weinig levend terugkomen.'

Of Hashed al-Shabi bereid zal zijn Ibrahim te laten gaan, kan Bakker niet inschatten. Hij kent deze specifieke militie niet. 'Er lopen daar veel milities met kleurrijke dodenmaskers rond, die zeer gedreven zijn wraak te nemen. Hoe die in het gareel te krijgen, is een grote zorg voor de Amerikanen en het Iraakse leger.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden