Arrestatie kan gunstig uitpakken voor Saban

Advocaat vrouwenhandelaar: dit kan leiden tot uitstel veroordeling in Nederland...

amsterdam ‘Dit zou weleens een pyrrusoverwinning kunnen zijn voor justitie.’ Volgens Gerard Spong, de Nederlandse advocaat van Saban B., pakt de aanhouding van zijn cliënt, maandag in Turkije, mogelijk gunstig uit voor zijn hoger beroep in de vrouwenhandelzaak in Nederland, die in april gepland staat.

Saban B. werd eerder, voordat hij naar Turkije vluchtte, door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot 7,5 jaar gevangenisstraf. Spong stelt dat er vertraging kan optreden in de hoger beroepszaak als zijn cliënt aangeeft dat hij bij de behandeling aanwezig wil zijn, indachtig het aanwezigheidsrecht. Omdat Turkije zijn onderdanen niet uitlevert, zullen Nederland en Turkije een oplossing moeten bedenken. ‘Daar zitten haken en ogen aan’, aldus Spong. Dat zou kunnen leiden tot uitstel van de onherroepelijke veroordeling van Saban B.

‘Tegen die tijd is Saban B. in Turkije alweer op vrije voeten, schat ik zo in’, zegt Spong. Want in Turkije wordt B. verdacht van minder ernstige vergrijpen: afpersing en witwassen. Als B. vrij is voor zijn onherroepelijke veroordeling in Nederland, gaat de kans voorbij om B. ook zijn Nederlandse straf in Turkije te laten uitzitten. Spong: ‘Ook zonder vertraging zijn we hier al gauw meer dan anderhalf jaar verder voordat het hoger beroep en de cassatie zijn afgehandeld.’

Spong ziet ook een voordeel in het overdragen van de financiële zaak tegen zijn cliënt aan Turkije, maar wil daar verder niet op ingaan. Het gaat in die witwaszaak om meer dan 18 miljoen euro. In Nederland probeert justitie dit geld terug te krijgen door een zogeheten ‘ontnemingsprocedure’.

Saban B. werd maandag opgepakt bij het luxe appartementencomplex waar hij woonde met zijn vrouw en kind. Bij de arrestatie speelde een als portier verklede politieagent een hoofdrol. De agent was al een week aan het werk in het appartementencomplex. B. runde sinds zijn ontsnapping uit Nederland een discotheek in Antalya. Buren gaven hem de bijnaam ‘vleermuis’, omdat hij zich pas ’s avonds liet zien als hij naar de discotheek ging.

Saban B. leidde in Nederland een bende extreem gewelddadige vrouwenhandelaars. Tientallen vrouwen werden in de prostitutie gedwongen in Alkmaar en op de Wallen in Amsterdam. B. stond erom bekend dat hij prostituees zwaar mishandelde. B. zat een gevangenisstraf uit van 7,5 jaar, maar vluchtte in september naar Turkije, tijdens een verlof om zijn vrouw en pasgeboren kind te bezoeken. Over dat toegekende verlof ontstond grote opschudding.

Bij verstek werd B. na zijn vlucht ook nog eens tot acht jaar veroordeeld wegens poging tot moord, na betrokkenheid bij een steekpartij.

B. is gisteren voorgeleid aan de rechtbank. In de Turkse pers was B’s arrestatie nauwelijks nieuws. In een plaatselijke krant werd zijn aanhouding kort vermeld. In Antalya stond B. niet bekend als een van de grote criminelen. Veel discotheken in de badplaats worden gerund door de nadrukkelijk aanwezige Russische maffia.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden