Arrestatie Auschwitz-verdachte is mogelijk begin van reeks

De Duitse politie heeft maandag een 93-jarige man gearresteerd die tijdens de Tweede Wereldoorlog als bewaker heeft gediend in Auschwitz.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - Justitie zegt overtuigend bewijs te hebben dat Hans Lipschis betrokken was bij misdaden in het vernietigingskamp. Hij wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan moord.

Volgens de aanklager in Stuttgart is Lipschis van 1941 tot de bevrijding in 1945 als lid van de Waffen-SS actief geweest in Auschwitz. Lipschis erkent dat hij in het kamp deel uitmaakte van een bewakingseenheid van de SS, maar zegt dat hij alleen heeft gewerkt als kok. Hij ontkent dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden.

Het Simon Wiesenthal Centrum plaatste Lipschis een maand geleden als vierde op zijn lijst van meest gezochte nazi's. Volgens dit centrum heeft hij behoord tot de Totenkopf Sturmbann van de SS en heeft hij deelgenomen aan massamoord en de vervolging van onschuldige burgers, meest Joden. Na de oorlog ontsnapte hij naar de Verenigde Staten, maar in 1983 werd hij uitgewezen naar Duitsland omdat hij had gelogen over zijn oorlogsverleden. Hij woonde in het Zuid-Duitse Aalen.

Lipschis is de eerste arrestant sinds de Duitse autoriteiten nieuw onderzoek zijn begonnen naar vijftig nog levende ex-bewakers van Auschwitz. Dat gebeurt op basis van een interpretatie van de wet die eerder leidde tot de veroordeling van John Demjanjuk.

Lipschis kon na terugkeer in Duitsland niet worden vervolgd omdat hij niet in verband kon worden gebracht met specifieke oorlogsmisdaden. Maar een nieuwe uitleg van de strafwet maakt het mogelijk bewakers te vervolgen als zij hebben gewerkt in een kamp dat uitsluitend was bedoeld om mensen te vermoorden.

Het Wiesenthal Centrum noemde de arrestatie van Lipschis een goed begin en sprak de hoop uit dat er nog meer aanhoudingen zullen volgen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden