Arrestanten Geldermalsen zijn inwoners van gemeente

De relschoppers die zijn gearrestererd tijdens de rellen woensdagavond in Geldermalsen, zijn inwoners van de gemeente. Het overgrote deel van de overige relschoppers komt eveneens uit de plaats zelf.

Thomas Hogeling en Lotte Grimbergen
Protest bij het gemeentehuis van Geldermalsen Beeld anp
Protest bij het gemeentehuis van GeldermalsenBeeld anp

Twee agenten hebben waarschuwingsschoten gelost, een derde agent trok een wapen, maar gebruikte dat niet. Dat zei districtschef Lute Niewerth van de politie in Geldermalsen tijdens een persconferentie. Burgemeester Maria de Vries noemt het 'nog pijnlijker' dat de meeste relschoppers uit haar eigen gemeente komen.

Van de groep van ongeveer vijfhonderd betogers maakten zeventig tot tachtig mensen zich los. Zij gingen 'alsof het afgesproken was' in de aanval richting de hekken. 'We hebben alle scenario's voorbereid', zei De Vries, 'maar er was geen aanleiding te verwachten dat zo'n grote groep zich gewelddadig zou gedragen'.

Na de waarschuwingsschoten hielden de rellen nog zo'n twintig minuten aan, totdat een extra groep agenten arriveerde. De relschoppers gebruikten klinkers, betonblokken, lawinepijlen en ander vuurwerk.

Nieuwert riep op tot het beschikbaar stellen van videomateriaal om relschoppers te kunnen identificeren. Ook riep hij de verdachten op zichzelf te melden bij de politie. 'Ik wil niet dreigend overkomen maar meld je, want anders komen wij langs. Thuis of op het werk.'

Burgemeester Miranda de Vries tijdens de persconferentie Beeld Volkskrant
Burgemeester Miranda de Vries tijdens de persconferentieBeeld Volkskrant

Gewonden

Een ME'er is tijdens de demonstratie in de wurggreep naar beneden getrokken, hij heeft daarna zijn werk kunnen vervolgen. Een agent werd in zijn gezicht geraakt door een onbekend object, hij maakt het inmiddels goed.

Informatie over gewonden onder de betogers heeft de politie op dit moment niet, maar er wordt aangenomen dat er ook aan die kant slachtoffers zijn gevallen. 'Ik hoop van harte dat dit relschoppers zijn', voegde Niewerth daaraan toe.

'Het was de hele week al gedoe'

'Er verspreidt zich een vuurwerklucht door de raadszaal. Politieagenten rennen af en aan.' Lees hier een reportage van Peter de Graaf over de gebeurtenissen in Geldermalsen. [+]

Raadszaal ontruimd

De raadszaal in Geldermalsen moest tijdens de rellen worden ontruimd. Op dat moment was binnen een vergadering aan de gang over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum. De aanwezigen werden eerst op de eerste verdieping in veiligheid gebracht. Na enige tijd werden ze onder politiebegeleiding naar het nabijgelegen politiebureau gebracht.

Een man loopt langs het gemeentehuis in Geldermalsen, de ochtend na de rellen Beeld anp
Een man loopt langs het gemeentehuis in Geldermalsen, de ochtend na de rellenBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden