Arrestant met een verdacht goed humeur

Media in Mexico

Waar hebben de media het over in Mexico? Over hoe de corrupte ex-gouverneur Javier Duarte de Mexicanen uitlachte bij zijn arrestatie, constateert correspondent Marjolein van de Water.

Het was een onverwacht enerverend Paasweekend in Mexico. Na een heksenjacht van zes maanden werd Javier Duarte, 'de meest corrupte gouverneur aller tijden' zaterdagavond in de boeien geslagen. Maar Duarte kwam niet verslagen over. Integendeel, hij zat grijnzend op de achterbank van de politieauto. De Mexicaanse media speculeren sindsdien driftig over de reden van Duartes goede humeur.

Duarte was van 2010 tot 2016 gouverneur van Veracruz en heeft zijn deelstaat in die periode volledig te gronde gericht. Het Openbaar Ministerie beschuldigt hem van het stelen van honderden miljoenen euro's, overheidsgeld dat bestemd was voor sociale programma's, medicijnen en scholen.

Sjoemelen

Om zichzelf te verrijken zou hij onder meer hebben gesjoemeld met de medicatie van kinderen met kanker. Ook heeft hij rolstoelen achterovergedrukt en tienduizenden nep hiv-testen verstrekt.

Veracruz bleef failliet achter en is bovendien uitgegroeid tot een van de gevaarlijkste deelstaten van Mexico. De regio ligt vol massagraven en tijdens Duartes gouverneurschap zijn zeventien journalisten vermoord. Afgelopen najaar werd het Duarte te heet onder de voeten. Hij nam ontslag en vluchtte het land uit.

De autoriteiten loofden 700 duizend euro uit voor de gouden tip. Zaterdag vond de Guatemalteekse politie hem in een luxehotel in toeristenoord Panajachel. Mexico heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Lieveling van de media

Duarte was al sinds zijn vlucht een lieveling van de media. Gulzig doken journalisten op alle nieuwe feiten die aan het licht kwamen over de 43-jarige ex-gouverneur. Ze maakten gedetailleerde overzichten van zijn bezittingen. Tientallen huizen in Miami, Spanje, New York en Mexico, een golfbaan in Campeche, kunstwerken, peperdure juwelen, een vliegtuig en een helikopter.

De autoriteiten bevroren 112 bankrekeningen van Duarte en zijn medeplichtigen. In een van zijn huizen vonden ze 23 miljoen pesos (ruim een miljoen euro) aan cash in kartonnen dozen. Bij een andere huiszoeking troffen ze dagboeken aan, hoogstwaarschijnlijk van Duartes vrouw Karime Macías. 'Ja, ik ben de overvloed waard', schreef ze in meisjesachtig handschrift 46 keer in een peperduur Mont Blanc-schrift. Het echtpaar heeft drie jonge kinderen.

De lach

De Mexicaanse regering klopt zich op de borst voor de arrestatie van Duarte, maar de media zijn uitermate sceptisch. Veel journalisten denken dat de vangst in scene is gezet. Duarte zou het op een akkoordje hebben gegooid met zijn voormalige partijgenoten van de PRI, die zijn corrupte praktijken jarenlang oogluikend hebben toegestaan. Verschillende kranten wijzen erop dat de arrestatie wel heel gelegen komt voor de regering van president Enrique Peña Nieto (PRI), zo vlak voor de verkiezingen in een aantal deelstaten.

En dan was er die lach. Waren het zenuwen? Wilde hij zich groot houden? Of weet Duarte iets wat wij niet weten? 'Hij lacht omdat hij weet hoe belabberd het Mexicaanse rechtssysteem is', schrijft Manuel Ibarra in SPD Noticias. 'Hij weet dat het goed mogelijk is dat ze hem vrijspreken en zelfs excuses aanbieden voor zijn arrestatie.'

In Sin Embargo vraagt misdaadjournalist Sanjuana Martínez zich af waarom er geen arrestatiebevel loopt tegen Duarte's echtgenote. 'Is dat de deal?', schrijft ze. 'Dat de regering Duarte mag gebruiken als circusaapje, als de autoriteiten de zijnen met rust laten?'

Voor Martínez is het duidelijk waarom Duarte grijnzend werd afgevoerd. 'Het is de lach van het cynisme van de politieke klasse', schrijft ze. 'Duarte lacht de Mexicanen uit.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.