Arnold R. liet zich fêteren door aannemers

Het hoofd bouwzaken van de Rotterdamse scholenkoepel BOOR heeft zich jarenlang door aannemers laten omkopen. De man, die verantwoordelijk was voor de bouw en het onderhoud van 130 openbare schoolgebouwen, kreeg vliegtickets, gratis verbouwingen, appartementen in het buitenland en grote bedragen in contant geld toegestopt in ruil voor het gunnen van opdrachten.

ROTTERDAM - Dat hebben diverse betrokkenen verklaard tegenover de recherche, die onderzoek doet naar corruptie in het openbaar onderwijs in Rotterdam. Uit de verklaringen blijkt ook dat het hoofd bouwzaken, Arnold R., de afgelopen tien jaar een groot aantal aanbestedingen, opdrachten en klussen bij BOOR naar zijn hand heeft gezet.


De aannemers hadden het scholenonderhoud en de nieuwbouw in en rond Rotterdam onderling verdeeld, en afgesproken niet in elkaars wijken te werken. Om dit te bereiken werden aanbestedingen en de software waarin klussen en onderhoud werden bijgehouden gemanipuleerd. R. zorgde ervoor dat deze manipulaties onzichtbaar bleven in de administratie van BOOR.


Hij deed dit samen met vier externe adviseurs die door BOOR werden ingehuurd. De scholenstichting stapt binnenkort met concrete bewijzen van corruptie en valsheid in geschrifte van drie van de betrokken adviseurs naar justitie. Eind 2011 deed de scholenkoepel al aangifte tegen R. en de andere partijen. Zowel R. als zijn advocaat wil geen commentaar geven.


Wim Blok, voorzitter van de Stichting BOOR, vreest dat de fraude met schoolverbouwingen zich niet beperkt tot Rotterdam en omstreken. 'Wij dachten dat we alles goed hadden geregeld, en dat dit niet kon gebeuren. We zijn blijkbaar toch nog te veel uitgegaan van vertrouwen. Die houding is typisch voor het onderwijsveld.'


Als gevolg van de fraudezaak bij BOOR laat ook de nabijgelegen gemeente Lansingerland onderzoek doen naar mogelijke fraude bij uiteenlopende nieuwbouwprojecten - van scholen, een sporthal, een zwembad en een cultureel centrum. Ook de vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs Rotterdam laat een integriteitsonderzoek uitvoeren vanwege de betrokkenheid van een verdachte BOOR-adviseur bij de bouw van een groot scholencomplex in Bergschenhoek.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.