Opinie

'Arno, bij een volksfeest hoort wat overlast. Wil je na vuurwerk Koninginnedag afschaffen?'

Arno Bonte van GroenLinks haalt met zijn anti-vuurwerk hetze alle kinderlijke emotie uit een mooi volksfeest, vindt Willem Bosch. Zijn Meldpunt Vuurwerkoverlast is de zoveelste uitlaatklep voor benadeeld Nederland.

OPINIE - Willem Bosch
null Beeld ANP
Beeld ANP

Beste Arno,

Gefeliciteerd! Bij dit schrijven zijn er al 10.000 klachten binnen bij het Meldpunt Vuurwerkoverlast en het einde is nog niet in zicht. Je initiatief werkt, soort van. Want zie, dit jaar alleen al: 40.000 klachten bij het Polenmeldpunt. De LAKS klachtenlijn: 123.700 stuks. De petitie Stop Chemtrails: 7026 handtekeningen. In dat licht kun je jouw initiatief niet bepaald een ronkende volksbeweging noemen. Eerder de zoveelste uitlaatklep voor benadeeld Nederland.

Ik heb last, dus ik besta.

Maar soit, dat zijn cijfers. Zoals jij vindt dat staatssecretaris Atsma 'selectief shopt' in het onderzoek van TNS NIPO als hij concludeert dat er te weinig draagvlak is voor een vuurwerkverbod.

Het laat zo weinig ruimte voor kinderlijke emotie. Hoe ik vijftien jaar geleden met mijn vader naar de Praxis ging, op zoek naar de Capo di tutti Knallers en uitkwam op de Battery Vulcano 2000. Samen de wonderlijke werking ervan voorspellend om er, een beetje teleurgesteld, vijftien seconden half van te genieten. Veertig gulden well spent.

In die jaarlijkse rites de passage ben ik een man geworden, heb ik stiekem een geïmproviseerde aansteeklont gerookt, omhuld door de schijn van gevaar. Want de Battery Vulcano was niet gevaarlijk. Tenzij je erop ging zitten. Of het in je oog stak.

Je zegt dat Oud en Nieuw weer een feestje moet worden. Was het dat niet? Als een raddraaier met betonstrijker het wil verpesten, is een totaalverbod dan de redelijke oplossing? En is overlast niet een spijtig onderdeel van elk volksfeest? TNS NIPO onderzocht wat volgens burgers prioriteit verdient tijdens de jaarwisseling. 55 procent noemt geweld tegen hulpverleners. 19 procent vandalisme. Vuurwerk: maar 4 procent.

Als ik 10.000 klachten verzamel bij het Meldpunt Koninginnedag, schaffen we Koninginnedag dan ook af?

Willem Bosch is scenarioschrijver van o.a. de BNN-serie Feuten en publiceerde onlangs zijn debuutroman Op zwart. Twitter @WillemBosch

Morgen in de Volkskrant, en in de loop van de ochtend op Volkskrant.nl: het antwoord van Arno Bonte.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden