nieuws verijdelde aanslag

Arnhemse terreurverdachten voor psychologisch onderzoek naar Pieter Baan Centrum

Vijf van de zes Arnhemse verdachten die vorig jaar september werden gearresteerd op verdenking van het beramen van een terreuraanslag, worden voor psychologisch onderzoek overgebracht naar het Pieter Baan Centrum. 

Leden van de Landelijke Eenheid tijdens een inval bij een van de verdachten. Beeld EPA

Dat besloot de rechtbank in Rotterdam woensdag. Nagegaan moet worden of er een kans bestaat dat het vijftal in de toekomst in herhaling kan vallen – inzicht in de psyche van de verdachten is daarom noodzakelijk, zo oordeelde de rechter. Over de zesde verdachte volgt later een oordeel of ook hij voor onderzoek geplaatst moet worden in de psychiatrische observatiekliniek.

Het zestal wordt ervan verdacht om een voor Nederland ongekend grote terreuraanslag te plegen waarbij ‘tientallen doden’ hadden moeten vallen op een nog nader te bepalen festival. Ze wilden daarbij schietend op het festivalpubliek aflopen en granaten gooien. Mocht een van hen hierbij gewond raken, dan zou hij een bomvest tot ontploffing brengen.

‘Deze verdachten wilden niet levend aangehouden worden, daarom is het van het allergrootste belang dat uitgezocht wordt hoe groot het risico op recidive is,’ betoogde de officier van justitie.

Bevel

Eerder weigerden de verdachten alle medewerking aan een psychologisch onderzoek. De rechtbank vindt de verdenkingen tegen het zestal echter ernstig genoeg om een bevel tot plaatsing in het Pieter Baan Centrum uit te vaardigen. Onduidelijk nog is of de verdachten individueel, of in groepsverband in het Pieter Baan Centrum zullen worden onderzocht. Dat is aan de observatiekliniek zelf om te beoordelen. De advocaten van de verdachten uitten bezwaar tegen een psychologisch onderzoek in groepsverband, omdat dit de indruk zou kunnen versterken dat het zestal een terreurorganisatie vormt.

Bij de behandeling van de zaak in de Rotterdamse rechtbank waren vijf van de zes verdachten aanwezig. Onder hen was ook de vermeende spil van het zestal, de Iraaks-Nederlandse Hardi N., die eerder al werd veroordeeld voor een poging tot uitreizen naar jihadistisch strijdgebied in Syrië. Het was de eerste keer dat N. – gestoken in een zwarte coltrui en met een strak bijgepunte baard – de zaak bijwoonde. Zwijgend, en friemelend aan zijn brilletje, luisterde N. naar de officier van justitie die de contouren schetste van een beoogde aanslag waarbij ‘velen het leven hadden moeten laten.’

Het terreurplan kon echter op tijd en in de kiem worden gesmoord dankzij ingrijpen van de AIVD en de inzet van een politie-infiltrant. Deze infiltrant, die vuurwapentraining en bommateriaal aanbood, kon – aldus justitie – door zijn ‘unieke positie’ volledig zicht bieden op ‘het handelen en de vorderingen van de verdachten’. Daarnaast gebruikte justitie ook telefoontaps, verborgen camera’s en microfoons om vast te leggen hoe dicht deze Arnhemse groep het punt van een terreuraanslag naderde.

De volgende zitting in de zaak is op 19 augustus.

Meer over deze zaak leest u hier:

De vermeende Arnhemse terreurcel die op 27 september vorig jaar werd opgerold, stond volgens het Openbaar Ministerie op het punt om een voor Nederland ongekend grote terreuraanslag te plegen waarbij ‘tientallen doden’ zouden vallen. De ernst van de feiten maakt inzicht in de psyche van de verdachten noodzakelijk, heeft justitie in april bepleit. 

De politie is geïnfiltreerd in de groep die volgens het Openbaar Ministerie (OM) een grote aanslag in Nederland wilde plegen. Het OM wil de exacte werkwijze pas in de rechtbank openbaar maken, maar spreekt de berichtgeving van RTL Nieuws en NRC woensdag niet tegen. Bronnen rond de zaak bevestigen de infiltratie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden