Arnhemse raad discussieert in het openbaar over verzoening

Bloed zal er niet vloeien in de vergadering van de Arnhemse gemeenteraad vanavond. Maar een paar hartige woorden zullen toch wel worden gesproken als de raad voor de tweede keer in drie weken het rapport-Frissen bespreekt.

Ahmed Marcouch bij zijn beëdiging als burgemeester van Arnhem begin september Beeld anp

Dat kraakt kritische noten over de negatieve bestuurscultuur in Arnhem die volgens de onderzoekers wordt gekenmerkt door grof taalgebruik, intimidatie, schofferend gedrag en beledigingen.

Bij het eerste debat over dit rapport, drie weken geleden, vielen veel verzoenende woorden. Raadsleden staken de hand in eigen boezem, naast kritiek werden er ook veel goede voornemens uitgesproken. De twee collegepartijen, D66 en SP, namen voorzichtig afstand van de in hun ogen al te krasse opmerkingen in het rapport-Frissen.

D66-fractievoorzitter Sabine Andeweg zei intimidatiepraktijken in de Arnhemse politiek niet te herkennen. Het rapport-Frissen geeft vooral meningen en gevoelens weer, aldus Andeweg. Geen feiten. Haar SP-collega Jurgen Elfrink noemde de beelden die in het rapport werden opgeroepen subjectief en maakte een vergelijking met heksenverbrandingen in de Middeleeuwen. 'We vonden haar een heks, dus we verbrandden haar.'

Deze pogingen om het rapport-Frissen enigszins te ontkrachten waren niet toevallig, want het zijn juist de wethouders van deze twee grootste partijen in het college van B&W, Gerrie Elfrink (SP) en Martijn Leisink (D66) die in het rapport-Frissen de meeste kritiek over zich heen krijgen als de baasjes in het college. De een wordt omschreven als superintelligent, de ander als een straatvechter.

Het college onder leiding van de nieuwe burgemeester Ahmed Marcouch kwam deze week met zijn officiële reactie op het rapport. Daarin bood Marcouch aan dat hij persoonlijke gesprekken gaat voeren met raads- en collegeleden om de sfeer te verbeteren.

Deze poging tot verzoening vonden de oppositiepartijen toch een tikkeltje te mager. Zij willen het college en met name de twee genoemde wethouders nog wel even persoonlijk aan de tand kunnen voelen en even laten spartelen. Deze week vroeg de voltallige oppositie een openbaar raadsdebat aan dat vanavond wordt gehouden.

Een belangrijke rol in de afwikkeling van het rapport-Frissen is weggelegd voor de nieuwe burgemeester Marcouch. In het rapport werd gesteld dat de vorige burgmeester van Arnhem min of meer buitenspel werd gezet door sterke wethouders. Frissen raadde de nieuwe burgemeester aan de teugels strakker aan te trekken.

Dat is wat de raad kennelijk ook wil met haar verrassende keuze voor Marcouch als burgemeester. De voormalige politieagent met Marokkaanse wortels staat bepaald niet bekend als een lintenknipper.

Marcouch zelf pakt de handschoen graag op, liet hij drie weken geleden al weten. De Arnhemse raad lijdt onder impasses en vijandelijkheden, zei Marcouch in zijn openingstoespraak voor het debat. Daar moet een einde aan komen, benadrukte hij, ten behoeve van alle Arnhemmers.

'Wees hard voor de zaak en zacht voor de relatie', hield Marcouch de Arnhemse raadsleden voor. Daar kunnen ze vanavond een mooi begin mee maken.


Dit schreven we eerder over het rapport-Frissen

In de Arnhemse politiek heerst een 'negatieve bestuurscultuur'. Die wordt gekenmerkt door grof taalgebruik, intimidatie, schofferend gedrag en beledigingen. Dat berokkent schade aan het bestuur en ondermijnt het vertrouwen in de politiek. Lees hier het interview met Paul Frissen, bestuursvoorzitter van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) en hoogleraar in Tilburg. (+)

De Arnhemse gemeentepolitiek wordt geplaagd door 'beledigingen en grof taalgebruik, intimidatie en schofferen'. Dat constateert een onafhankelijke commissie die de bestuurlijke chaos in de Gelderse hoofdstad heeft onderzocht. De gemeenteraad zou het machtigste, beslissende orgaan moeten zijn, maar in de dagelijkse praktijk maken de wethouders de dienst uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden