Arnhemse jihadverdachten ontkennen dat ze wilden gaan vechten

Mohamed el A. wilde burgers helpen en zich inzetten voor hulporganisaties; Hakim B. ging naar Turkije op vakantie. Dat hielden de twee Arnhemmers vandaag vol voor de rechtbank in Arnhem. Ze worden verdacht van het voorbereiden van terroristische misdrijven.

Sakir Khader
Mohamed el A. en Hakim B. in de rechtbank. Beeld anp
Mohamed el A. en Hakim B. in de rechtbank.Beeld anp

Mohamed el A. wilde burgers helpen en zich inzetten voor hulporganisaties; Hakim B. ging naar Turkije op vakantie. Dat hielden de twee Arnhemmers woensdag vol voor de rechtbank in Arnhem. Ze worden verdacht van het voorbereiden van terroristische misdrijven.

De moeder van Hakim waarschuwde de marechaussee in augustus 2013 nadat ze had gehoord dat haar zoon naar Syrië wilde afreizen. Op verzoek van Nederland werden de twee net over de grens in Kleef door de Duitse politie gearresteerd.

De mannen reden in auto's die ze bij autoverhuurbedrijf Sixt hadden gehuurd. In de auto's, een Audi A3 en een BMW, vond de politie camouflagepakken, walkietalkies, winterkleding, bivakmutsen en meer dan 15 duizend euro aan contanten. Een van beiden had tevens een afscheidsbrief achtergelaten.

Eind 2013 werden beide verdachten uitgeleverd aan Nederland. Begin 2014 kwamen de mannen onder strenge voorwaarden vrij. Ze moesten hun paspoorten inleveren, kregen een enkelband en een reisverbod.

Vakantie

Hakim B. verklaarde woensdag tegenover de rechtbank dat hij op vakantie naar Turkije wilde. Daar aangekomen wilde hij zijn broer ontmoeten die in Syrië zit. Mohamed el A. verklaarde dat hij zich in een land met islamitische wetten wilde vestigen om vrij te zijn in het uitoefenen van zijn geloof. Hij wilde zich inzetten voor hulpverleningsorganisaties.

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat hun broers Khalid K. en Abdelkarim el A. op het moment van vertrek al in Aleppo streden aan de zijde van Jabhat al-Nusra. Beide mannen ontkenden vandaag nogmaals dat ze wilden deelnemen aan de gewapende strijd in Syrië. Hakim verklaarde dat hij niet wist dat hij iets strafbaars deed. 'Ik had het anders nooit gedaan. Ik wil natuurlijk niet in deze stoel zitten.'

Volgens het Openbaar Ministerie wijst alles erop dat ze in Syrië wilden gaan meevechten. Op de in beslag genomen computers en telefoons verwijst niets naar hulpverlening of vakantie.

In de rechtszaal werd een aantal filmpjes vertoond. Op een van die filmpjes is een man te zien in een loopgraaf aan het Syrische front. Op de vraag van de rechter aan Mohamed el A. of die man Abdelkarim el A. is, wilde die geen antwoord geven. Abdelkarim el A. is een van de Nederlandse jihadisten op de nationale terrorismelijst. Hij is bekend van de videoboodschap, waarin hij opriep tot 'een stevige daad tegen de Nederlandse overheid'. Het dilemma om zijn moeder en jongere broertje achter te laten voor de strijd zou Mohamed el A. uitgebreid met hem hebben besproken.

De eis van het Openbaar Ministerie wordt vandaag verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden