Arnhem zet discriminerende cafés op website

Arnhem gaat als eerste stad namen van horecagelegenheden publiceren die allochtonen weigeren. Op de gemeentelijke website en de gemeentepagina in het wekelijkse huis-aan-huisblad komen de cafés en discotheken te staan die zich volgens het Panel Duidelijk Deurbeleid schuldig hebben gemaakt aan discriminatie....

Van onze verslaggeefster Anja Sligter

Burgemeester Pauline Krikke hoopt hiermee een krachtig wapen te hebben gevonden tegen selectief deurbeleid van de horecagelegenheden. Hierover zijn in alle grote steden de geruchten hardnekkig, maar tot veel aangiften leiden ze niet. De horeca kan zich verschuilen achter kledingvoorschriften (geen petjes) of gemakkelijk andere redenen opvoeren (te vol) om klanten de toegang te weigeren.

Krikke voert een unanieme motie van de gemeenteraad uit een eind te maken aan het weigeren van allochtonen op de Korenmarkt, het uitgaansgebied van de Gelderse hoofdstad. Het Panel Duidelijk Deurbeleid begint, na instemming van de raad, op 1 februari.

Bij sollicitaties en in het uitgaansleven ervaren allochtonen aan den lijve hoe de Nederlandse maatschappij hen buitensluit, zeggen ze. Daarom worden in het hele land panels opgezet om klachten te behandelen van klanten die om hun huidskleur of andere uiterlijke kenmerken worden geweigerd. Maar nergens worden de namen van deze horecagelegenheden bekend gemaakt. In Rotterdam is het streven om na een klacht de horeca-exploitant en de klager met elkaar aan tafel e krijgen om de situatie te bespreken.

In Arnhem volgt na een klacht een hoorzitting. Na het horen van beide partijen beslist het panel of er sprake is van discriminatie. Met deze uitspraak kan de klager aangifte doen. Burgemeester Krikke heeft met justitie afgesproken dat dan ook grondig onderzoek wordt gedaan.

Aan dit antidiscriminatiebeleid doen de ondernemers verenigd in Horeca Arnhem Centraal, Korenmarktbelangenvereniging en de Koninklijke Horecabond Nederland mee. Zij zijn afgevaardigd in het panel dat wordt voorgezeten door Hassane Ouled Ali, advocaat en voorzitter van het bestuur van Stichting Meldpunt Discriminatie Amsterdam.

Ook in het nieuwe beleid blijft het mogelijk voor een ondernemer iemand te weigeren. Deze redenen moeten in zichtbare huisregels voor bezoekers duidelijk zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden