Arnhem wil dat Ahmed Marcouch (PvdA) burgemeester wordt van de stad

Ahmed Marcouch (PvdA) is maandag voorgedragen als nieuwe burgemeester van Arnhem. De 51-jarige Marcouch volgt Herman Kaiser (CDA) op, die zijn ambt om gezondheidsredenen moest neerleggen. Sindsdien is Boele Staal (D66) waarnemend burgemeester.

Ahmed Marcouch Beeld Marco Okhuizen

Marcouch was van 2010 tot 2017 lid van de Tweede Kamer. Naar alle waarschijnlijkheid treedt hij op 1 september aan in Arnhem. De aanbeveling van de Arnhemse raad gaat nu naar de minister van Binnenlandse Zaken. Als er geen bezwaren zijn, doet die minister een voordracht aan de koning, die vervolgens zijn benoeming bekrachtigt.

Marcouch voelt zich vereerd dat hij is voorgedragen: 'Blij om de Arnhemmers te kunnen dienen en vereerd met het vertrouwen dat de gemeenteraad in mij stelt.'

Marcouch was van 2006 tot 2010 voorzitter van het stadsdeel Amsterdam-Slotervaart. Hij kreeg landelijke bekendheid door zijn harde opstelling ten opzichte van probleemjongeren. Ook werkte hij bij de politie in Amsterdam.

De nieuwe burgemeester komt in een politiek onrustig Arnhem terecht. Sinds vorige maand wordt de stad bestuurd door een minderheidscollege, nadat eerst GroenLinks en later de ChristenUnie de coalitie verlieten. Sinds het aantreden van de nieuwe raad hebben al vier wethouders van verschillende partijen het bijltje erbij neergelegd. Er zouden binnen het college van B en W geen afspraken te maken zijn. Op dit moment bestaat het Arnhemse college uit SP, D66 en CDA.

Verkiezingen
Bij de Tweede Kamerverkiezingen gingen bij de PvdA 29 zetels verloren, waaronder die van gevestigde namen als Marcouch. De klap kwam hard aan bij Marcouch. 'Hoewel we wisten dat we zouden verliezen, waren we optimistisch: ik hoopte toch wel op twintig zetels'.

Aanvullingen en verbeteringen: in een eerdere versie van dit artikel stond dat Lilianne Ploumen bij de verkiezingen van maart 2017 een zetel verloor. Ploumen behield juist een zetel op basis van voorkeursstemmen.

Ahmed Marcouch Beeld Ivo van der Bent

Lees ook

Zo veranderde Marcouch radicaal van mening over de aanpak van het salafisme.

Marcouch diende een initiatiefwet in die af moet rekenen met verbale intimidatie op straat. Lees meer over het sisverbod van Marcouch.

Binnen de islamitische gemeenschap moet een ideeënstrijd ontstaan. Daarvoor pleitte Marcouch in 2015.

'Als de rechtstaat faalt, is de allochtoon de dupe.' In een opiniestuk in deze krant riep Marcouch Marokkaanse en Antiliaanse gemeenschappen op om aan jongeren het goede voorbeeld te geven.

In zijn boek Mijn Hollandse Droom schreef Marcouch vooral over zijn jeugd en doorzettingsvermogen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden