Arnhem wacht gespannen op gestraft 'pedo-raadslid'

Komt Martin van Meurs, die al 22 jaar in de Arnhemse politiek zit, maandagavond naar de raadsvergadering? En als hij komt, wat gaat hij dan zeggen? Blijven alle raadsleden zitten om hem aan te horen?

Martin van Meurs. VIDEOSTILL

Dat zijn vragen waarmee burgemeester Pauline Krikke van Arnhem zit, net als haar raadsleden en de inwoners van Arnhem. Martin van Meurs, ex-wethouder en raadslid, kwam begin deze maand vrij nadat hij een gevangenisstraf van ruim een jaar had uitgezeten voor het bezit van kinderporno. 'Grof en schokkend materiaal' vond de rechter het, maar nu heeft Van Meurs zijn straf daarvoor afgedaan.

Van Meurs hoorde bij Pro Arnhem, maar die partij royeerde hem toen hij werd veroordeeld. Van Meurs mag echter op persoonlijke titel een raadszetel blijven bezetten en is dat ook van plan. Hij zegt zijn raadswedde nodig te hebben, omdat hij financieel aan de grond zit. In De Gelderlander kondigde Van Meurs vorige week aan dat hij de raad wil toespreken, maar niet van plan is excuses aan te bieden.

'De burgemeester heeft hier als voorzitter van de raad de vergadering uiteraard over nagedacht. Ook is er in het college over gesproken. Er zijn maatregelen voorbereid waarover we niks gaan zeggen, maar in principe is een raadsvergadering openbaar en iedereen die dat wil mag komen', zegt de Arnhemse griffie. Voor maandagochtend is al een 'anti-Van Meursdemonstratie' aangekondigd bij het Arnhemse stadhuis.

'Het wordt spannend', meent Jurgen Elfrink (SP), vice-voorzitter van de raad. 'Sommige raadsleden zullen opstappen als Van Meurs komt. Ikzelf blijf zitten, want ik zit daar om mijn werk te doen voor mijn kiezers en niet om vrienden te hebben of te maken. Niets in de Kieswet belemmert Van Meurs om zijn zetel weer in te nemen, zo zit de democratische rechtsorde in elkaar. We hebben ons te houden aan de wet.'

Elfrink hoopt wel dat de politicus zo verstandig zal zijn om niets te zeggen over wat hij heeft gedaan, 'want dan lopen er veel meer mensen weg denk ik.' Krikke kan Van Meurs niet beletten een toespraak te houden, want hij is nu voor het eerst voorzitter van zijn eigen eenmansfractie en elke nieuwe fractievoorzitter krijgt de gelegenheid zijn politieke standpunten te ontvouwen.

Elfrink heeft zich afgelopen week ingespannen om een plek voor Van Meurs te vinden, want veel raadsleden wilden niet naast hem zitten. 'Maar het is gelukt en het stuitte bij zijn nieuwe buren op relatief weinig weerstand.'

De gemeente Arnhem telt 39 raadsleden, verdeeld over maar liefst 12 fracties, inclusief de nieuwe fractie-Van Meurs. Elfrink: 'Ik verwacht maandag veel commotie, maar ook dat is democratie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.