Arnhem niet meer bang voor ultrarechtse Volks-Unie

ARNHEM - Een naaste medewerker van burgemeester Pauline Krikke pakt zijn mobiele telefoon. 'Nee, echt, geen onvertogen woord', meldt hij opgelucht vanaf het front. Zojuist heeft de voorman van de ultrarechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) zijn speech in Arnhem beëindigd. De spierballen die Krikke vooraf liet rollen, kunnen ontspannen; het noodbevel dat al klaar lag hoeft niet te worden uitgevaardigd.

De NVU is een regelmatige gast in de Gelderse hoofdstad. Deze zaterdagmiddag met de manifestatie 'Wie kinderen haat, laat pedo's vrij op straat'. De trouwe achterban, twintig man en één vrouw, staat als een donker gekleurde nachtwacht opgesteld in het portiek van de Willibrorduskerk met oranje-blanje-bleu vlaggen in de hand, ooit het kenmerk van de NSB.

Voorman Constant Kusters legt zijn 'volksgenoten' uit dat pedofielen en kinderverkrachters de doodstraf moeten krijgen. Ook de katholieke kerk en het Arnhemse raadslid Martin van Meurs, die is veroordeeld voor het bezit van kinderporno, krijgen onder uit de zak van de NVU-voorman. Enkele tientallen nieuwsgierigen en passanten blijven even luisteren.

In drie kwartier is het leed geleden. Krikkes aanpak sorteert succes. Ditmaal is vijftien man politie afdoende, maar iedereen weet ook dat haar dreigementen serieus moeten worden genomen. De openbare orde is Krikke heilig, die ze desnoods handhaaft met de lange lat. Toen een paar dagen na Haren Project X de stad aan zou doen, grendelde de burgemeester Arnhem af. Overdreven, vonden critici, maar bij de meeste inwoners oogstte ze lof: better safe than sorry.

Met die spierballenaanpak trok ze ook de lont uit het NVU-kruitvat. Een jaar of vijf terug nog veranderde Arnhem bij een mars van de NVU in een politievesting. Helikopters vlogen boven de stad; de Mobiele Eenheid moest de NVU, toentertijd vaak nog tegen de honderd man sterk, en de tegendemonstratie van anti-fascisten zo ver mogelijk uit elkaar te houden.

Met de jaren wordt het rustiger, mede doordat de NVU is afgekalfd. 'De dreiging vanuit NVU-manifestaties is tegenwoordig veel minder serieus te nemen dan voorheen', schrijft de website LaatZeNietLopen.nl, een initiatief van antifascisten. Tegendemonstraties blijven ook uit omdat Arnhem te goed is geprepareerd. 'Door de in Arnhem veelvuldig voorkomende NVU-demonstraties zijn de gemeente en de politie zeer ingespeeld op de situatie', aldus LaatZeNietLopen.nl. 'In de regel wordt uit alles de kast gehaald om de dag gecontroleerd te laten verlopen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden