Arnall benoemd tot ambassadeur VS in Den Haag

De omstreden Amerikaanse miljardair Roland Arnall wordt de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Nederland. De Senaat is afgelopen nacht met algemene stemmen akkoord gegaan met zijn benoeming....

ANP

Dat kon gebeuren zonder dat de voordracht opnieuw in de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken hoefde te worden behandeld, aldus diverse co ntacten bij de Senaat.

De benoeming van Arnall heeft veel voeten in aarde gehad, omdat hij verwikkeld was in juridische procedures die te maken hadden met zijn bedrijf Ameriquest, een kredietverstrekker.

Nederland wacht al sinds het vertrek van Clifford Sobel in juli op een nieuwe Amerikaanse ambassadeur. Minister Bot liet donderdag via zijn woordvoerder weten verheugd te zijn dat de benoeming rond is: ‘We zijn blij dat er nu eindelijk duidelijkheid is. We zullen de heer Arnall graag verwelkomen als hij in Den Haag is.’ Ook de Nederlandse ambassadeur in Washington, Van Eenennaam, is blij dat de VS binnenkort weer over een ambassadeur in Den Haag zal kunnen beschikken. Wanneer Arnall in Nederland arriveert, is nog niet precies bekend.

De weg voor de benoeming van de omstreden Arnall (67) was ruim twee weken geleden vrijgemaakt doordat kredietverschaffer Ameriquest, waarvan Arnall oprichter en grootaandeelhouder is, een schikking voor 325 miljoen dollar had getroffen om door ‘wurgcontracten’ benadeelde leners te compenseren.

Arnall was maandenlang verwikkeld in juridische procedures met tienduizenden boze klanten van Ameriquest in 33 staten in de Verenigde Staten. Zijn definitieve benoeming tot ambassadeur in Den Haag - na een voordracht door president Bush - werd daardoor meerdere keren tegengehouden in de Senaat. Een Republikeinse senator stemde in november mee met Democratische senatoren die weigerden de benoeming goed te keuren.

Arnall was de grootste individuele sponsor van de campagne van president Bush sinds 2002. Volgens The Washington Post zou Arnall voor zeker 12 miljoen dollar geschonken en opgehaald hebben voor de campagne van Bush. Het blad Forbes schatte het vermogen van Arnall op 2 miljard dollar. Hij is daarmee 321e op de lijst van rijkste wereldburgers.

Minister Bot heeft er in november tijdens een bezoek aan Washington bij zijn collega Rice nog op aangedrongen ‘om de kwestie niet tot sint-juttemis te laten wachten’.

Conform de geldende procedure zal de instemming van de Senaat nu ter bevestiging aan het Witte Huis worden gezonden en vervolgens naar het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, waar de geloofsbrieven worden voorbereid. Daarna zal Arnall worden ingezworen, waarschijnlijk op het State Department. Daar is nog geen tijdstip voor vastgesteld. Het is wel de bedoeling dat Arnall binnen enkele weken naar Den Haag komt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden