Armzwaai

Er is nog geen bal geslagen of boot te water gelaten, maar wat betreft de televisie leven de Olympische Spelen volop, met reportages over hoe de deelnemers zich op het sporttoernooi voorbereiden....

Gijs Zandbergen

De film Olympic Journey: Road to Beijing is gemaakt door Roel van Dalen, die in 2000 bekend is geworden door de documentaire Ajax: Daar hoorden zij engelen zingen. Geen Ajaxfan wordt daaraan graag herinnerd, omdat in die film het desastreuze seizoen 1999-2000 van de voetbalclub wordt beschreven. Maar ook zij zullen moeten toegeven dat de documentaire uitblonk door de fraaie en indringende beelden waarmee het voetbalbedrijf van binnenuit werd geschetst.

Volgens China-correspondente Bettine Vriesekoop in VARA-TV-Magazine zijn Chinezen niet dol op negatieve berichten. Hoe Roel van Dalen het dan toch voor elkaar gekregen heeft de beroemdste badmintonster van dat land te portretteren, behoort tot de geheimen van de smid. Misschien hebben de Chinezen niet helemaal begrepen dat wat mooi gefilmd is, niet per se een mooie boodschap hoeft te brengen. Want die conclusie mocht je toch wel trekken na het zien van Olympic Journey: Road to Beijing. Het was inderdaad een ‘sierfilm’, met gestileerde opnamen van een bejubelde sportvrouw, maar de indruk die achterbleef, was toch die van een sneu en eenzaam type. In 2001 wilde ze ‘net als alle speelsters op haar 26ste’ stoppen met badminton, maar na een gesprek met haar coach ging ze toch door en werd ze nog eens wereld- en olympisch kampioen. Maar de prijs was hoog. Pas tegen het eind van de documentaire bleek bijvoorbeeld dat ze getrouwd was, en wel met een badmintontrainer. Alleen, hij woonde in een coachflat en zij in een speelstersflat. De keer in de film dat ze elkaar zagen, kon er geen zoen vanaf. Een armzwaai uit de verte was nog het meest intieme gebaar.

Wat moet je daar nou van denken? De Chinezen vinden dat mogelijk behoren tot de positieve berichtgeving. Ik vond het maar niks, al had ik wel een mooie film gezien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden