Armstrong wacht vrijwel zeker fors aantal claims

Nu de internationale wielrenunie (UCI) maandag heeft besloten niet in beroep te gaan tegen de schorsing van Lance Armstrong, verliest de Amerikaan niet alleen zijn zeven Tourzeges, maar wellicht ook tot zestien miljoen dollar (ruim 12 miljoen euro) van zijn vermogen. Dat is het bedrag aan schadeclaims waarmee verschillende partijen tot dusver hebben gedreigd.

AMSTERDAM - Zo wil Christian Prudhomme, koersdirecteur van de Tour de France, dat Armstrong het met zijn overwinningen verdiende prijzengeld terugbetaalt, ook al heeft hij dat inmiddels al verdeeld onder zijn voormalige ploeggenoten. 'De regels van de UCI zijn duidelijk', zei Prudhomme tegen persbureau Reuters. 'Als een renner een resultaat verliest waarmee hij geld heeft verdiend, dan moet hij dat teruggeven.'


Volgens de Franse sportkrant L'Equipe zou het daarbij gaan om een som van bijna 4 miljoen dollar die Armstrong verdiende met zijn Touroverwinningen tussen 1999 en 2005. Of de 41-jarige Texaan dit bedrag moet terugbetalen beslist de UCI vrijdag tijdens een speciale vergadering.


Ook de Britse zondagkrant The Sunday Times komt vermoedelijk met een schadeclaim. De krant beschuldigde Armstrong in 2004 van het gebruik van doping, waarna de renner de auteurs van het stuk voor de rechter daagde. Nadat verschillende Britse rechters de oud-Tourwinnaar gelijk gaven, besloot The Sunday Times in 2006 een schikking te treffen. Het bedrag dat hiermee gemoeid was, naar verluidt zo'n één miljoen dollar, wil de krant nu terugeisen.


Verreweg de grootste potentiële claim komt echter van de Amerikaanse verzekeringsmaatschappij SCA Promotions, die in 2000 een overeenkomst met Armstrong en zijn toenmalige ploeg US Postal aanging: voor een premie van ruim 400 duizend dollar zou de verzekeraar Armstrong 4,5 miljoen dollar uitkeren bij eindzeges in de Tours van 2001 tot 2003. Als de wielrenner ook de Ronde van 2004 zou winnen, beloofde de SCA nog eens 5 miljoen dollar uit te keren.


Toen in 2004 het boek LA Confidentiel verscheen, waarin Armstrong al door enkele getuigen van dopinggebruik werd beschuldigd, besloot de verzekeraar de overeenkomst te beëindigen. Armstrong begon een rechtszaak tegen het bedrijf en verklaarde onder ede nooit doping te hebben gebruikt, waarna de rechter hem in het gelijk stelde. Bovenop de verschuldigde 5 miljoen dollar moest de SCA nog eens 2,5 miljoen dollar aan rente en rechtskosten betalen. Dit bedrag wil de verzekeringsmaatschappij - nu de UCI zich heeft uitgesproken over het Usada-rapport - mogelijk terugclaimen, samen met de eerder betaalde 4,5 miljoen. Zowel SCA Promotions als The Sunday Times zeiden eerder de beslissing van de UCI af te wachten voor ze gerechtelijke stappen zouden zetten.


De grootschalige dopingbeschuldigingen hebben overigens niet alleen negatieve gevolgen voor het vermogen van Armstrong; ook de inkomsten van de oud-renner lopen sinds de openbaringen van de Usada scherp terug. Door het afhaken van al zijn sponsors, zoals Nike en Trek, daalt zijn jaarinkomen volgens zakenblad Forbes met grofweg 15 miljoen dollar. Ook Oakley, de laatste grote sponsor die Armstrong bleef steunen, besloot na het besluit van de wielerbond af te haken.


Mocht de Amerikaan daadwerkelijk alle claims moeten honoreren dan hoeft hij alsnog niet te vrezen voor acute financiële nood: volgens Forbes heeft Armstrong nog een slordige 125 miljoen dollar aan eigendommen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden