Armstrong noemt naam van Bruyneel in dopingaffaire

Lance Armstrong heeft onder ede zijn gewezen ploegleider en boezemvriend Johan Bruyneel aangewezen als een van degenen die hem assisteerden bij zijn jarenlange dopinggebruik. De ex-renner verklaarde dit in een rechtszaak waarmee een verzekeraar zijn aan Armstrong uitgekeerde Tourbonussen tracht terug te krijgen.

AMSTERDAM - Armstrong schikte in november met het bedrijf Acceptance Insurance voor een onbekend bedrag. De firma eiste 3 miljoen dollar aan bonussen terug. De verklaring die Armstrong onder ede met zijn advocaten op papier zette, bleef daarmee ongebruikt. Maar woensdag dook het document alsnog op in de zogeheten klokkenluiderszaak die Floyd Landis samen met de Amerikaanse overheid is begonnen.


De vroegere ploeggenoot van Armstrong probeert aan te tonen dat het geld van sponsor én overheidsbedrijf US Postal dopingdoeleinden diende bij het gelijknamige wielerteam. Landis richt zich daarom op de verantwoordelijken van de ploeg, onder wie Bruyneel. Armstrong was enige tijd mede-eigenaar van de formatie.


In zijn verklaring schrijft Armstrong 'dat Johan Bruyneel participeerde in of hielp bij Armstrongs gebruik van prestatiebevorderende middelen, en van dat gebruik afwist door hun gesprekken en handelingen.' Bruyneel heeft altijd elke dopingbeschuldiging ontkend, net als de trainers en dokters die Armstrong onder ede beschuldigt van het leveren van doping. Een van hen is zijn vroegere trainer, Michele Ferrari.


De onthulling van de krant USA Today maakt duidelijk dat Armstrong geen kant meer op kan in de juridische oorlog die zijn dopingbekentenis bij Oprah Winfrey heeft ontketend. Tegenover de tv-presentatrice weigerde hij vorig jaar de namen los te laten van de betrokkenen die van zijn verboden spel afwisten.


Man en paard zou hij alleen in ruil voor strafvermindering noemen, zei Armstrong steeds. Hij wilde zijn verhaal pas doen achter gesloten deuren, bij een waarheidscommissie voor het wielrennen. Die is er nooit gekomen, onder meer doordat de dopingregels zo'n instantie niet erkennen.


Sinds de Tourzeges van de Amerikaan zijn geschrapt, heeft de aandacht zich grotendeels naar Bruyneel verlegd. De Belg wordt met naam en toenaam genoemd in het vuistdikke rapport van het Amerikaanse antidopingbureau Usada. Kort na publicatie van het dossier zette de Radioshackploeg zijn directeur op straat, in oktober 2012. Bruyneel moet zich ook nog verdedigen tegen het Usada, hoewel onbekend is hoe de zaak ervoor staat.


Dat Armstrong zijn vriend mee zou sleuren in zijn val, was niet verwacht. Samen wonnen ze zeven keer de Tour de France. De twee zijn altijd loyaal aan elkaar gebleven. Juliet Macur, schrijfster van een boek over de ineenstorting van Armstrongs rijk, was vorige maand nog stellig, toen een Belgische krant haar vroeg of Armstrong Bruyneel er ooit bij zou lappen. Nooit, zei Macur.'Lance en Bruyneel blijven vrienden. Samen zitten ze tot hun nek in de problemen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden