Armstrong: dit is een vendetta

Een aanbod van immuniteit en anonimiteit? Dat heeft hij nooit gehad. Met die woorden heeft Lance Armstrong donderdag het Amerikaanse antidopingagentschap Usada ervan beschuldigd bezig te zijn met een vendetta.

ROUEN/SAINT-QUENTIN - De zevenvoudig Tourwinnaar reageerde op een bericht dat vier Amerikaanse renners, die momenteel deelnemen aan de Tour, een getuigenis over hem hebben afgelegd in ruil voor strafvermindering en -uitstel.

Om niet de stemming in de Tour te bepalen besloot Johan Bruyneel, manager van de ploeg Radioshack-Leopard, enkele weken geleden de ronde te laten voor wat die was. In zijn aanwezigheid zou het alleen maar gaan over het dopingonderzoek waarbij Bruyneel en vooral Lance Armstrong betrokken zijn.

Toch ging het er donderdag voor de start van de vijfde etappe van de Tour wel over. Opmerkelijk genoeg komt dat het kamp-Armstrong-Bruyneel niet slecht uit. Sterker: dat heeft er belang bij. Het verhaal dat vier renners - Levi Leipheimer, Christian Vandevelde, David Zabriskie en George Hincapie - in ruil voor strafvermindering een belastende verklaring hebben afgelegd over het dopinggebruik in de ploegen van Lance Armstrong, trekt de betrouwbaarheid van het Amerikaanse antidopingbureau Usada in twijfel. 'Dit gaat niet over het antidopingbureau en het schoonmaken van het wielrennen, maar om een partijdige vervolging met de geur van een vendetta', reageerde Armstrong.

Het is waar de verdediging van Armstrong de laatste weken op aanstuurt. Eerder twitterde Armstrong over de bedenkelijke reputatie van een van de officials die moest besluiten of er genoeg bewijs was om de zaak voor een arbitragecommissie te brengen. Usada werd in de media afgeschilderd als een organisatie met een schandelijk blazoen, zonder respect voor de eigen regels, het protocol en de renners. De geruchten van donderdag bekrachtigden dat beeld.

Dopingnetwerk

Volgens de aanklacht van Usada was Armstrong actief lid van een dopingnetwerk dat verboden middelen verstrekte, toediende, propageerde, verhandelde en trachtte te verbergen, onder meer door renners te intimideren. Ook gebruikte hij zelf jarenlang doping. Tegen Bruyneel loopt eveneens een aanklacht.

Het hoofd van Usada, Travis Tygart, waarschuwde donderdag dat het niet wordt getolereerd als getuigen van een dopingonderzoek worden lastiggevallen of het zwijgen wordt opgelegd. 'Gissen naar wie getuigen zijn in ons onderzoek leidt alleen maar tot onvolledige informatie, stemmingmakerij, dreigementen en intimidaties', sprak Tygart.

In de grootste wielerwedstrijd van het jaar telt die waarschuwing niet. De namen van de renners, die anonimiteit was beloofd, liggen op straat. Dat ze een getuigenis hebben afgelegd, is geen gewaagde veronderstelling. De meeste renners deden dat eerder al in een federaal onderzoek.

De zaak-Armstrong is ingewikkeld. In een justitieel onderzoek trachtte de Food and Drug Administration aan te tonen dat de renner het sponsorgeld van US Postal, een overheidsinstantie, gebruikte voor een georganiseerd dopingnetwerk. De zaak werd in februari afgesloten zonder duidelijke communicatie over de reden, wat leidde tot veel speculatie.

Usada kiest voor een andere bewijsvoering. Het baseert zich op getuigenissen van 'meer dan tien wielrenners en werknemers' en eist levenslange schorsingen. Dat getuigen strafvermindering aangeboden is, is niet ongebruikelijk, en is volgens het wereldantidopingagentschap WADA toegestaan. Dat ze zelf zouden kunnen bepalen wanneer de straf ingaat, ligt niet voor de hand. Dat er sprake zou zijn van een schorsing werd door Jonathan Vaughters, manager van Garmin, ten stelligste ontkend.

Tourbaas Christian Prudhomme eiste donderdagmorgen opheldering van Vaughters. Er is geen sprake van dat het kwartet de Tour moet verlaten. De internationale wielerunie UCI zegt niets te kunnen ondernemen zolang het geen informatie krijgt van Usada. Een verzoek daartoe werd door de Amerikaanse instantie al twee keer genegeerd.

Sport: Pagina's 32 en 33

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden