Armoe

Stel dat Mark Rutte straks de negende politiek leider in Europa zal blijken te zijn die in de eurocisis ten onder gaat - na de Franse, Spaanse, Portugese, Italiaanse, Griekse, Tsjechische, Ierse en Sloveense leiders - wiens schuld is dat?

A) Van de kennelijk levensgevaarlijke socialisten die met list, bedrog en gratis bier kiezers hebben gelokt?

B) Van de Grieken, sowieso de bron van alle ellende?

C) Van Theo Maassen die nog net niet huilend met zijn hoofd op tafel bonkte toen hij live op televisie een uur lang naar de premier moest luisteren?

Ik houd het op optie D). Van Rutte zelf.

Ze hadden het goed voor elkaar in het liberale kamp, vonden ze zelf. Rutte ging aan kop in de peilingen. De mensen vonden hem in meerderheid redelijk aardig en betrouwbaar.

Dat hoefde geen ingewikkelde campagne te worden. Niet te vaak met de duimen omhoog 'haai!' zeggen, opdat ze niet denken dat je de crisis niet serieus neemt. Met enige regelmaat laten vallen dat je de premier bent. Posters laten verspreiden met teksten waarvan je zelf ook wel weet dat ze smakeloos en truttig zijn, maar die je na drie bier stiekem toch geinig vindt. Die dikke rooie uitdagen zodat je samen het midden kan leegeten. Socialisten bashen en - geestig voor de bejaarde kiezer! - iets met Joop den Uyl. En in de eindsprint erop vertrouwen dat de zuinigheid-met-vlijt-mentaliteit er bij de mensen in het land nog altijd zo diep zit ingeramd dat ze kiezen voor het verhaal van het huishoudboekje.

Kat in het bakkie.

En toen ging Emile Roemer onderuit. Eerst was het voor de liberalen nog grappig dat Roemer er in tv-debatten bijliep als een brugklasser op de eerste schooldag en in kranteninterviews in alle valletjes trapte.

Fijn ook dat men gretig doorvertelde dat het Engels van Roemer minstens zo slecht is als dat van Pim Fortuyn - die ooit in aandoenlijk koeterwaals een verslaggever van de BBC uit zijn hofje joeg.

Maar toen ging het té hard. En sprong de papa van Benthe in het gat. En nu wordt Mark Rutte aan alle kanten gepakt door een tegenstander die hij niet had zien aankomen: Diederik Samsom, een man die nog geen halfjaar een fractie voorzit en wiens grootste leiderschapstest tot dusver heeft bestaan uit het oplossen van een onbenullig akkefietje met de backbencher John Leerdam.

Je kunt dan als premier natuurlijk trots uiteenzetten wat je allemaal voor fraais hebt bereikt voor dit land. Je kunt praten over de momenten waarop je in je eentje in dat Torentje loodzware besluiten nam. Je kunt een nieuw perspectief voor Nederland schetsen op het razendsnel veranderende speelveld in de wereld: China, eurocrisis, grondstoffenschaarste, blijvend lage groei. Je kunt refereren aan je internationale ervaring, aan je succesvolle inspanningen in Brussel. Maar dan beginnen ze links natuurlijk te emmeren over de PVV en maken ze je rechts uit voor eurocratenknuffelaar.

Dus wat doe je? Je gooit de handdoek in de ring. Je geeft Samsom alle ruimte om de staatsman uit te hangen. Zelf vlucht je in hysterie. PVDA BEDREIGING VOOR NEDERLAND, laat je optekenen door De Telegraaf. Liever dood dan rood. Zo, daar zullen ze van schrikken.

En je weet, diep van binnen, dat de armoe ervanaf druipt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden