'Armoedeconferentie is nu al mislukt'

Hoewel de conferentie over armoede in Mexico nog moet beginnen, staat de slottekst al vast. Tot teleurstelling van de hulporganisaties, die klagen dat de conferentie is dichtgetimmerd....

De VN-conferentie over armoedebestrijding is bij voorbaat mislukt. Dat vinden de niet-gouvernementele organisaties (ngo's) die zich in het Mexicaanse Monterrey hebben verzameld om de vergadering kritisch te volgen. Hoewel de VN-top maandag pas begint weten de ngo's nu al dat het resultaat bedroevend zal zijn.

Op het Global Forum, een driedaagse ngo-bijeenkomst voorafgaand aan de VN-vergadering, is niets te merken van enig optimisme. 'Wij zijn diep teleurgesteld over de uitkomst van de conferentie', zei vakbondsman Paul Nehru Tennassee, een van de organisatoren, op de opening van het Global Forum. En de Mexicaanse Laura Frate: 'Wij verwerpen de Monerrrey Consensus.'

De ngo's kan niet al te hard worden verweten op de zaken vooruit te lopen. Het resultaat van de conferentie 'Financing for Development' is inderdaad al bekend. Op de laatste voorvergadering, eind januari, bereikten de landen overeenstemming over een slottekst, de Monterrey Consensus.

Daarmee is de conferentie 'dichtgetimmerd', vinden de ngo's. Op de grote VN-conferenties die in de jaren negentig plaatsvonden was het gebruik dat over de gevoeligste kwesties van te voren geen compromis kon worden gesloten. Ter tafel lag steeds een slotdocument vol paragrafen en zinsdelen, 'waarover dan een diplomatiek gevecht werd geleverd'.

De ngo's konden tot het laatste moment lobbyen voor een beter resultaat. Daarvan is nu geen sprake. Dat heeft ook tot gevolg dat veel ngo's zijn thuisgebleven. Van de betrokken Nederlandse organisaties is er niemand in Monterrey, behalve Carolien Wildeman van Novib, die is opgenomen in de officiële Nederlandse delegatie. 'We kunnen onze energie wel beter gebruiken', liet Ellen Verheul van Wemos weten. 'En als je dan ziet wát voor een tekst daar ligt, daar word je niet vrolijk van.'

De bedoeling van Financing for Development is vast te stellen hoe de goede voornemens van eerdere VN-toppen moeten worden betaald. De serie conferenties culmineerde vorig jaar in New York in de Millennium Top, waar de lidstaten van de VN plechtig de Millennium Doelen voor een beter wereld vastlegden.

Zo moet in 2015 de kindersterfte met tweederde zijn teruggebracht, het aantal mensen in absolute armoede moet zijn gehalveerd en alle kinderen moeten in 2015 basisonderwijs volgen. Om dit te bereiken is volgens de VN wereldwijd jaarlijks vijftig miljard dollar extra nodig.

De ngo's stellen vast dat de Monterrey Consensus geen harde afspraken bevat over zaken als verhoging van de ontwikkelingshulp, kwijtschelding van schulden, verlaging van tariefmuren in de rijke landen, afschaffen van landbouwsubsidies en maatregelen tegen geldspeculatie.

'Als de verwachting was dat er in Monterrey geld zou komen voor het bereiken van de Millennium Doelen, dan is de conferentie een mislukking', zegt Marta Arias van de hulporganisatieOxfam. 'Voor je het weet is het 2015.'

Oxfam wijst erop dat er uitgaande van de huidige trends, tussen nu en 2015, 56 miljoen kinderen méér zullen sterven dan wanneer ogenblikkelijk werk werd gemaakt van de Millennium Doelen. 'Het niet benutten van de mogelijkheden die Monterrey biedt, zal de obscene ongelijkheden tussen rijk en arm vergroten', schrijft Oxfam in een rapport met de betrekkelijk milde titel 'Laatste kans in Monterrey'.

Velen op het Global Forum zijn minder mild. Groot is het wantrouwen in de rijke landen en in de internationale financiële instellingen. Het IMF, de Wereldbank en de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zijn in Monterrey nadrukkelijk bij de Verenigde Naties aangeschoven.

Door de VN is grotere betrokkenheid van IMF, Bank en WTO essentieel, maar sommige ngo's zien hierin een 'ruk naar rechts'. 'Het lijkt erop dat de VN zich committeren aan de economische handelsagenda van de instellingen, zonder duidelijk te maken of en hoe deze agenda de positie van de armen verbetert' stellen de Nederlandse ngo's in een brief aan minister Herfkens van ontwikkelingssamenwerking.

Mensen als Paul Tennassee en Laura Frate richten hun pijlen op de G7, het neo-liberalisme en de 'anarchistische dictatuur van de markt'. Vertrouwde geluiden uit de wereld van activisten die veelal 'anti-globalisten' worden genoemd. Ten onrechte, zei Tennassee. 'Wij zijn niet tegen globalisering. Wij zijn hier om globalisering van onderaf te eisen. De democratische vorm van globalisering, niet de neo-liberale.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden