Armoedebeleid gemeenten schiet tekort

De gemeente Alkmaar heeft de beste financiële regeling voor mensen met een laag inkomen die in een armoedeval terecht dreigen te komen....

De drie minst ruimhartige gemeenten zijn Oisterwijk, Zwolle en Vaals. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Inzicht BV op verzoek van de Volkskrant.

Alle Nederlandse gemeenten schieten tekort in de voorlichting over hun regelingen, blijkt uit het onderzoek. Doordat de regels per gemeente verschillen, ontstaat rechtsongelijkheid tussen burgers. Geen enkele gemeente heeft een samenhangend beleid dat gericht is op het voorkomen van de armoedeval. Vrijwel alle gemeenten beperken zich tot het compenseren van het verlies aan huursubsidie.

Een opmerkelijk verschil is de waardering van het autobezit. Sommige gemeenten zien een auto als vermogen, waardoor elke aanspraak op bijzondere bijstand vervalt. In andere gemeenten is dat afhankelijk van de leeftijd of dagwaarde van de auto. Weer andere gemeenten laten auto’s helemaal buiten beschouwing.

De uitvoering van de bijstand en bijzondere bijstand is door het rijk uitbesteed aan de gemeenten, maar die blijken daarin laks te zijn. Van de 402miljoen euro die vorig jaar voor bijzondere bijstand in het gemeentefonds werd gestort, is slechts 182miljoen aan dat doel besteed.

Bijzondere bijstand is nodig om te voorkomen dat mensen inkomen verliezen wanneer ze vanuit de bijstand gaan werken, of wanneer inkomens door werkloosheid of uitkering plotseling terugvallen.

Burgers kunnen nergens via de afdeling voorlichting of gemeentelijke website achterhalen waar ze recht op hebben. ‘Als we dit aspect hadden meegewogen, zou niemand het predikaat goed verdienen’, zegt Henk Leenders van bureau Inzicht. Voor het Volkskrant-onderzoek zijn de gegevens doorgerekend voor vier inkomenscategorieën tussen bijstandsniveau en modaal (bruto 32 duizend euro per jaar).

In Alkmaar komen burgers met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm volledig in aanmerking voor een aanvulling op hun inkomen. In de meeste andere gemeenten ligt die grens lager of moeten burgers eerst veel kosten zelf voldoen voordat ze hulp kunnen krijgen.

De toptien van ‘goede’ gemeenten bestaat verder uit Venlo, Rijswijk, Tiel, Wassenaar, Sittard-Geleen, Utrecht en den Haag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden