Armoede leidt tot baby's

BEVOLKINGSGROEI is slecht nieuws. Elke nieuwe wereldburger gebruikt energie en natuurlijke hulpbronnen, met veel nadelige ecologische effecten tot gevolg. Omdat ook de gemiddelde welvaart van wereldburgers stijgt, nemen de behoeften zelfs meer dan exponentieel toe....

De paradox is echter dat stijging van de welvaart óók leidt tot daling van de vruchtbaarheid, en daarmee tot minder mensen. Verhoging van de welvaart is - naast beter onderwijs en sociale dwang zoals in China - een van de weinige instrumenten tegen bevolkingsgroei die helpen. Arme en slecht opgeleide mensen krijgen relatief veel kinderen. De beste manier om daar snel een eind aan te maken, is door ze rijker en slimmer te maken.

Vrijwel overal ter wereld gebeurt dit ook. Waar welvaart en opleidingsniveau van vrouwen stijgen, daalt de vruchtbaarheid. In rijke landen was tussen 1995 en 2000 het vruchtbaarheidscijfer nog maar 1,57 kind per vrouw: ver beneden de 2,1 kind waarmee de bevolking op peil zou blijven. Wereldwijd daalde de vruchtbaarheid van 4,3 in 1960 tot 2,6 in 2000.

Hierdoor neemt de groei van de wereldbevolking dus af. Tussen 1972 en 2001 was nog bijna sprake van een verdubbeling (van 3,85 miljard naar 6,1 miljard), maar voor het eerst in de geschiedenis zit een nieuwe verdubbeling er niet in. Op dit moment groeit de wereldbevolking met 77 miljoen mensen per jaar. In 2050 telt de wereld naar verwachting hoogstens 9,3 miljard mensen. De eerder verwachte piek van elf miljard zal volgens het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties niet worden gehaald.

De groei van de wereldbevolking concentreert zich op dit moment voor ruim de helft in zes landen: India (21,1 procent), China (13,6), Pakistan (4,8), Nigeria (3,9), Bangladesh (3,7) en Indonesië (3,6). Uit deze cijfers blijkt dus: armoede leidt tot baby's.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden