Armoede in Nederland stijgt snel

De armoede in Nederland is in 2012 sterk toegenomen. Er kwamen vorig jaar 152 duizend armen bij. Het is de sterkste stijging van de armoede sinds in 2008 de recessie uitbrak.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MARJON BOLWIJN

AMSTERDAM - Dit blijkt uit het Armoedesignalement dat het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Sociaal en Cultureel Planbureau vandaag presenteren. CBS en SCP spreken van een 'forse stijging' van de armoede ten opzichte van 2011, toen er 100 duizend armen bij kwamen.

1,2 miljoen Nederlanders (7,6 procent) zijn arm te noemen. Na aftrek van vaste lasten houden zij niet genoeg geld over voor kleding, huisraad, verjaardagscadeaus, vervoer en sociale activiteiten zoals sport of vakantie.

De in 2008 begonnen economische crisis had aanvankelijk weinig invloed op het besteedbare inkomen van de Nederlandse huishoudens, maar vanaf 2011 begon de armoede snel toe te nemen. Werknemers die door de recessie hun baan verloren, kwamen na een periode in de WW in de bijstand terecht. Dit betekent vaak een dermate sterke inkomensdaling dat armoede op de loer ligt - zeker als de vaste lasten, zoals de hypotheek of de huur, nog zijn afgestemd op het veel hogere salaris.

De dalende koopkracht is daarnaast steeds meer kleine zelfstandigen fataal geworden. Het flink toegenomen aantal zelfstandigen zonder personeel heeft minder inkomsten, omdat ook hun klanten bezuinigen op de uitgaven. Van de 348 duizend 'werkende armen' die Nederland telt, is een groot deel zelfstandig ondernemer.

In omvang wordt deze groep armen op de voet gevolgd door ontvangers van een bijstandsuitkering, vaak alleenstaande moeders met opgroeiende kinderen. De kleinste groep armen is die van de 65-plussers met alleen AOW, in totaal 79 duizend ouderen.

Vooral het aantal kinderen dat in armoede opgroeit is sterk toegenomen. Armoede treft één op de tien kinderen, 384 duizend in totaal. Vijf jaar geleden waren het er 100 duizend minder. De meeste ouders van arme kinderen hebben laagbetaald werk.

Steeds meer mensen leven in langdurige armoede: 381 duizend mensen zijn langer dan drie jaar arm. Een op de tien had een betalingsachterstand voor de huur of hypotheek. Het percentage huishoudens dat zich in de schulden stak, bedroeg vorig jaar 8 procent, tegenover 5 procent vijf jaar geleden.

De onderzoeksbureaus verwachten dat de armoede in 2013 minder snel is toegenomen dan in 2012 en in 2014 zelfs iets zal afnemen. 'We verwachten dat belastingmaatregelen van het kabinet en loonstijgingen gunstig uitpakken voor de koopkracht', zegt Cok Vrooman van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden