Armoede en rijkdom groeien in Israël

In Israël is grote opschudding ontstaan over een nieuw rapport over de armoede. Daaruit blijkt dat de kloof tussen rijk en arm tegenwoordig groter is dan waar ook in de westerse wereld, op de VS na....

Van onze correspondent Ferry Biedermann

Het nieuws over recente aanslagen is begin deze week even van de voorpagina's van de Israëlische kranten gedrukt. In plaats daarvan lieten de plaatjes de armste wijken van het land zien, zowel joods als Arabisch.

'Dit is een wezenlijke bedreiging voor het bestaan van het land en voor de democratie', schreef het dagblad Ha'aretz. Dat is een verwijzing naar wat in Israël meestal gezien wordt als de echte bedreiging voor het voortbestaan van het land: het conflict met de Arabische wereld.

De afgelopen veertien jaar is het aantal arme families met bijna een-derde toegenomen en het aantal kinderen dat onder de armoedegrens leeft is anderhalf keer zo groot geworden. Dat blijkt uit een rapport van een speciale commissie van de Knesset, het Israëlische parlement.

In de jaren zestig was Israël nog øøn van de landen met de kleinste inkomensverchillen in het Westen. Nu verdienen de hoogstbetaalden twintig keer meer dan de laagste inkomens.

Het rapport is onderdeel geworden van de verkiezingsstrijd. De centrum-linkse Arbeidspartij stapte in oktober uit de regering van Ariël Sharon vanwege de nieuwe begroting. De partij wilde meer geld voor de arme sectoren in de Israëlische samenleving, ten koste van het geld dat naar de nederzettingen in de bezette gebieden gaat. De commissie waarschuwt dat de begroting voor 2003 de situatie zal verergeren.

De armste bevolkingsgroepen zijn de Arabische burgers, van wie de Bedoeïenen het slechts af zijn, samen met de ultra-orthodoxe joden. De deelname aan het arbeidsproces in die groepen is de afgelopen jaren sterk afgenomen. Het onderwijssysteem verergert de situatie. De armste groepen zijn sterk ondervertegenwoordigd op de universiteiten en onder scholieren die de middelbare school afmaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden