‘Armoede alleen via vrouw te bestrijden’

Bestrijding van armoede is onmogelijk zonder de positie van vrouwen te verbeteren. ‘Gender-apartheid’ ondermijnt de pogingen van de Verenigde Naties de armoede in de wereld in 2015 te hebben gehalveerd....

‘De wereldleiders kunnen pas een eind maken aan de armoede als ze een eind maken aan de discriminatie van vrouwen’, zei Unfpa-directeur Thoraya Obaid bij de presentatie van het rapport in Londen. ‘Armoede kan geen geschiedenis worden zonder dat we een eind maken aan het geweld tegen vrouwen en meisjes.’

Unfpa stelt dat het stoppen van ‘gender-apartheid’ niet alleen een kwestie is van mensenrechten, maar ook van verstandig economisch en sociaal beleid. De meeste van de VN-millenniumdoelen hangen samen met de maatschappelijke status van vrouwen. Verbetering van hun positie leidt tot economische groei, stelt het rapport.

Beter onderwijs voor meisjes vergroot hun gezondheid en economische prestaties, maar te zijner tijd ook die van hun man en kinderen. Onderzoek in Kenia wees uit dat in gebieden waar vrouwen evenveel onderwijs genieten als mannen, de landbouwopbrengsten 22 procent zijn gestegen.

Een krachtiger positie van de vrouw in economie, politiek en onderwijs levert ‘snelle winst’ , volgens Unfpa: economische groei, kleinere gezinnen, gezondere en slimmere kinderen, minder aids, minder ‘kwalijke traditionele praktijken’, een verzamelterm voor zaken als eerwraak, genitale verminking en het doden van pasgeborenen. ‘Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die de hand op de gezinsknip hebben, meer investeren in de behoeften van het gezin.’

Ongelijkheid bepaalt het leven van honderden miljoenen vrouwen, blijkt uit het rapport. ‘De kosten van gender-discriminatie zijn het hoogst voor arme landen, en binnen landen voor de armen’, staat in het rapport. De ongelijkheid dringt door op allerlei gebieden. Van de welgestelde vrouwen in Guatemala bijvoorbeeld gebruikt 60 procent voorbehoedsmiddelen, van de armsten slechts 5 procent.

Unfpa benadrukt het belang van ‘reproductieve gezondheid’: alles wat samenhangt met het krijgen van kinderen. Goede voorlichting, beschikbaarheid van zorg en voorbehoedsmiddelen en keuzevrijheid voor de vrouw verminderen de sterfte onder jonge moeders en zuigelingen. Een goede reproductieve gezondheid leidt ook tot kleinere gezinnen. In het algemeen geldt, aldus Unfpa: hoe kleiner het gezin, hoe sterker de maatschappelijke en economische positie van de vrouw.

In Afrika en delen van Azië is de reproductieve gezondheid van vrouwen nog altijd zeer slecht, meldt het rapport. Problemen op dit gebied veroorzaken wereldwijd de meeste sterfte onder vrouwen. Veel daarvan is vrij eenvoudig te vermijden. Van alle sterfgevallen in het kraambed heeft 99 procent plaats in ontwikkelingslanden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden