Armeniërs claimen tegoeden banken

Aangemoedigd door het succes van eerdere claims zijn zeven nabestaanden van de Armeense volkenmoord in 1915 een civiele procedure begonnen tegen de Deutsche Bank en de Dresdner Bank in Californië....

Van onze buitenlandredactie

Ook zouden de banken geld en goederen onder hun hoede hebben genomen die Turken uit Armeense woningen en kerken zouden hebben geplunderd. De banken worden er tevens van beschuldigd de tegoeden te hebben verborgen en nabestaanden hebben belet deze op te vragen.

Erkenning van de Armeense genocide stuit op fel verzet van Turkije, dat stelt dat er veel geweld is geweest tijdens en vlak na WO I, en dat er ook veel Armeense slachtoffers zijn gevallen. Maar om te spreken van volkenmoord, dat is gevaarlijke onzin, vinden de Turken.

In 2004 betaalde de Amerikaanse levensverzekeringsmaatschappij New York Life Insurance Co 20 miljoen dollar (bijna 16,5 miljoen euro) aan een groep Armeense nabestaanden. Vorige jaar bereikte de Franse verzekeraar AXA een akkoord met Armeense nabestaanden en beloofde 17 miljoen dollar uit te keren. Bovendien zou AXA nog enkele miljoen schenken aan Armeense hulporganisaties.

Pikant genoeg is AXA een partner van Oyak, het pensioenfonds van de Turkse strijdkrachten. Juist zij worden gezien als exponenten van het Turkse verzet tegen erkenning van de volkenmoord.

Advocaat Mark Geragos, zelf van Armeense afkomst, is een van de advocaten die de zeven vertegenwoordigen. Hij stelt dat de rechtszaken vooral zijn bedoeld als drukmiddel om de Armeense volkenmoord in de Verenigde Staten erkend te krijgen. De waarde van de Armeense tegoeden bedraagt volgens hem intussen honderden miljoenen dollars.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden