Armeense demonstranten blokkeren wegen naar hoofdstad na mislukken benoeming oppositieleider tot premier

redactie

Demonstranten hebben woensdag diverse toegangswegen naar de hoofdstad Jerevan afgesloten na een oproep van oppositieleider Nikol Pasjinjan. Ook werden kruispunten in het centrum en een weg naar de luchthaven geblokkeerd. De escalatie komt nadat het parlement de benoeming van Pasjinjan tot interim-premier onverwacht had tegengehouden. Het is al weken onrustig in het land.

Aanhangers van oppositieleider Pasjinjan blokkeren straten in Jerevan. Beeld EPA
Aanhangers van oppositieleider Pasjinjan blokkeren straten in Jerevan.Beeld EPA

Na de stemming in het parlement riep de oppositieleider de bevolking op het werk neer te leggen en een campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid te beginnen.

Dagen van protesten in de kleine, voormalige Sovjet-republiek hebben geleid tot een patstelling tussen de aanhangers van Pasjinjan, die met duizenden de straten zijn opgetrokken, en de regerende elite die vastbesloten lijkt om vast te houden aan de macht en die nog steeds het leger en de politie controleren.

De politie probeerde de demonstranten, die ook sommige overheidsgebouwen blokkeerden, te overreden om met hun acties te stoppen. Er werd echter geen geweld gebruikt toen zij weigerden te vertrekken. 'Wij geven niet op', zei Pasjinjan woensdag tijdens een protestactie in de hoofdstad. 'Mijn enige macht is het volk.' Hij waarschuwde de regering om het leger niet in te zetten om met geweld een einde te maken aan de blokkades. 'Alle soldaten zouden overigens naar ons toe komen en zich bij ons aansluiten', aldus Pasjinjan.

De verwachting was dat het parlement Pasjinjan dinsdag tot interim-premier zou verkiezen. Maar de regerende Republikeinse Partij (HHK) bleek niet bereid de macht uit handen te geven en stemde tegen zijn benoeming. Pasjinjan was de enige kandidaat bij de stemming. Hij kreeg slechts 45 stemmen van de 105 afgevaardigden, acht te weinig om de post te krijgen.

De Armeense oppositieleider Nikol Pasjinjan. Beeld AFP
De Armeense oppositieleider Nikol Pasjinjan.Beeld AFP

Verschuiving macht

De post was vacant nadat premier Serzh Sarksjan vorige week was afgetreden vanwege de politieke onrust. Die stap leek een verschuiving van de macht in te luiden in Armenië dat al sinds het einde van de jaren negentig wordt geregeerd door dezelfde politieke groep.

Na de teleurstellende stemming beschuldigde een woedende Pasjinjan de regeringspartij ervan dat zij ‘de oorlog had verklaard’ aan de bevolking. Eerder had hij de parlementariërs van de Republikeinse Partij gewaarschuwd dat zij een ‘tsunami’ van woede over zichzelf zouden afroepen als ze zijn benoeming zouden tegenhouden.

Om het parlement te dwingen volgende week alsnog akkoord te gaan met zijn benoeming, riep Pasjinjan op om overal in het land wegen te blokkeren, stations te bezetten en luchthavens onbereikbaar te maken. Ook spoorde hij de politie en het leger aan zijn kant te kiezen. Als het parlement hem voor de tweede keer afwijst, moeten er nieuwe verkiezingen komen.

Moskou beziet de ‘fluwelen revolutie’, zoals Pasjinjan deze noemt, met gemengde gevoelens. President Poetin riep de Armeense autoriteiten eerder op terughoudend te reageren op de protesten, maar doorgaans moet Moskou niets hebben van dergelijke spontane uitbarstingen van volkswoede, uit vrees dat het tegen de corrupte elite gerichte virus overslaat naar Rusland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden