Armeens-Turkse grens niet open

Jerevan Het ziet ernaar uit dat de grens tussen Armenië en Turkije voorlopig toch gesloten blijft. De Armeense regering besloot donderdag de ratificatie van een akkoord met Turkije op te schorten....

Reuters

De twee landen sloten vorig jaar een akkoord om de betrekkingen te normaliseren. Turkije en Armenië zouden diplomatieke betrekkingen aangaan en de grens tussen de twee landen zou opengaan. Turkije sloot de grens nadat Armenië in de jaren negentig de enclave Nagorno-Karabach in Azerbeidzjan onder de voet had gelopen.

De laatste maanden zijn de relaties tussen de twee landen echter aanmerkelijk verslechterd. Tot nog toe heeft geen van beide landen het akkoord geratificeerd. Wel beschuldigen Ankara en Jerevan elkaar ervan dat zij een nieuwe uitleg proberen te geven aan de verdragsteksten.

‘De weigering van Turkije om te voldoen aan de voorwaarde het akkoord binnen redelijke tijd zonder voorwaarden te ratificeren, maakt het voortzetten van het ratificatieproces in het parlement zinloos’, zei de regeringscoalitie in een verklaring. ‘Wij achten het noodzakelijk de ratificatie op te schorten totdat Turkije bereid is zonder voorwaarden voort te gaan.’

Met het besluit reageert Armenië op de uitlating van de Turkse premier Tayyip Erdogan dat de ratificatie van het verdrag afhangt van een vredesverdrag tussen Armenië en Azerbeidzjan. Die twee landen verkeren officieel nog steeds in oorlog over de enclave Nagorno-Karabach. Armeense nationalisten zijn er fel tegen gekant dat er een verband gelegd wordt met het conflict rond Nagorno-Karabach.

Erdogan, die in eigen land onder zware druk staat van de nationalisten, zei donderdag dat Turkije zich nog steeds aan de afspraken wil houden.

Op de achtergrond speelt ook de erfenis van de Armeense genocide uit het begin van de vorige eeuw mee. Toen werden tussen een miljoen en anderhalf miljoen Armenen in Turkije afgeslacht. Turkije bestrijdt die aantallen en weigert ook te spreken van volkerenmoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden