'Arme mensen gaan eerder dood'

De tabaksaccijns omhoog; meer huisartsen in achterstandswijken; geen groter wordende inkomensverschillen en scholen die fruit gaan verstrekken. Alleen zo kan de kloof in gezondheid en levensduur tussen arme en rijke Nederlanders kleiner worden....

Dat zegt de commissie-Albeda, die de de afgelopen vijf jaar de gezondheidsverschillen tussen de verschillende lagen van de bevolking heeft onderzocht. De commissie overhandigde haar bevindingen dinsdag aan de ministers Borst van Volksgezondheid en Van Boxtel van Grotestedenbeleid.

De verschillen in gezondheid en levensduur nemen de laatste jaren alleen maar toe, constateert de commissie, die heeft berekend dat arme mensen gemiddeld twaalf jaar korter in goede gezondheid leven dan de rijkere en goedopgeleide bevolkingsgroepen. Arme mensen gaan gemiddeld 3,5 jaar eerder dood. Minister Borst zei de verschillen onverteerbaar te vinden en wil dat ze in 2020 met een kwart zijn afgenomen.

In groepen van een laag sociaal-economisch niveau komt vaker ongezond gedrag voor zoals roken en excessief alcoholgebruik, schrijft de commissie. Ook is er in deze groep vaker sprake van psychosociale klachten, bijvoorbeeld stress door langdurige financiële problemen. Verder heeft het wonen in oude achterstandswijken op zichzelf al invloed op de gezondheid.

Het is volgens de commissie vooral de verantwoordelijkheid van de overheid om de gezondheidskloof tussen arm en rijk te dichten. Het anti-armoedebeleid moet meer aandacht krijgen, zodat er minder mensen onder het minimum hoeven te leven.

Daarnaast moet gezond gedrag actief worden bevorderd, bijvoorbeeld door accijns op tabak te verhogen, en op scholen anti-rookcampagnes te beginnen. Verder moet het huidige uitkeringsniveau bij arbeidsongeschiktheid worden gehandhaafd.

Deze aanbeveling is opmerkelijk, omdat een andere commissie (de commissie-Donner) momenteel in opdracht van het kabinet bekijkt hoe de WAO kan worden hervormd.

Volgens prof. J. Mackenbach, lid van de commissie-Albeda, waarborgt het huidige systeem het inkomen van chronisch zieken. 'Valt dit weg, dan worden de gezondheidsverschillen groter.'

Borst zei blij te zijn met de aanbevelingen. Zij benadrukte dat ook op andere terreinen nog veel moet gebeuren. Zij gaat daarover de komende tijd met de betrokken ministers praten.

Volgens Van Boxtel is het niet alleen de taak van de regering om te bewerkstelligen dat de gezondheidsverschillen kleiner worden. Mensen dragen ook zelf verantwoordelijkheid voor hun gezondheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden