Arme jongens, uitgespuugd door schooljuf en vriendin

Met bloedende koppen stormden ze ineens de kamer binnen. Wij dachten dat ze gezellig vuurwerk aan het afsteken waren, de jongens....

Aleid Truijens

De mannen in de kamer fronsten, de moeders keken bezorgd. Maarde aanwezige meisjes keken met dédain naar de slachtoffers. Degoeiigsten redderden wat met pleisters en washandjes. Eenambulance nam drie jongens mee. Komisch intermezzo was de komstvan een piepjong politieduo, dat panisch het hele gezelschap meteen zaklamp in het gezicht scheen, op zoek naar verwondingen, entoen piepte of ze weg mochten. Maar de champagne ging laf smaken.De lol was eraf.

En de schade viel niet mee. De drie bleken behoorlijk te zijntoegetakeld. Lullig om te zeggen, zeiden 'onze' jongens, maar'het waren wel allochtonen'. Of het dezelfde groep was die eenpaar blokken verderop vele auto's had vernield, blijft duister.Wij, een man of veertig van alle leeftijden, met een piek rondde 17, hadden deze oudejaarsnacht weer wat geleerd. Zeker was datalle jongens tot aan het strottenhoofd gevuld waren met alcohol.En dan hoeft er door een straat vol sluimerend vuur maar éénbundel frustratie met korte lontjes te lopen, of je hebt eenzevenklapper. Eén wens drong zich aan mij op: laat 2006 het jaarvan de jongen zijn. Want zo gaat het niet.

Ook op dit feest waren we weer eens getuige van De Kloof. Nee,er was niemand bij uit 'de groeiende onderklasse'. Ze zatenallemaal op de havo of het vwo. Maar bij elk glas dat de jongensnaar binnen goten, groeide het pijnlijke verschil. Terwijl demeisjes ernstige gesprekken voerden of dubbelklapten om elkaarsgrappen, nam de wanhoop bij de jongens toe. Ieder voor zichstootte wat kreten uit, bedoeld als erg leuk. Geen van de meisjeslachte. Een paringsdans van elf jongens rond twee vreemdebezoeksters leverde verliezers op. Ze gingen nog meer drinken,en zielig vuurwerk afsteken, ín hun handen natuurlijk. En ja,toen kwam dat tuig langs.

Nog even en die hele groeiende onderklasse bestaat uit mannen.Van universiteit tot vmbo zijn de drop-outs voornamelijk jongens.Als de plaag van het 'competentiegerichte leren' doorzet, hebbenjongens het nakijken. Want glanzende werkstukjes knutselen,verstandig overleggen en taakjes verdelen, dat is echt iets voormeisjes. De universiteiten stoten straks golven competentemeisjes uit, bloedmooi bovendien, want beauty en brains gaansamen. Die elite 'feminiseert' met gemak iedere werkvloer, waartact en communicatief vermogen de wrede selectiecriteria zullenzijn

In de liefde gaat het al net zo. Meisjes zoeken een witte raafmet wie ze kunnen praten als met hun vriendin, maar die 's nachtsin bed een beest is.Jongens willen hardnekkig een vrouw die liefis en lekker kookt. In de kerstenquête van Elle zegt 64 procentde voorkeur te geven aan een 'beeldschone maar oliedomme' vrouw.Ze kunnen lang zoeken. Arme jongens. Ze krijgen niemand meer platmet hun imponeer-, jacht- en machtsreflexen, loze relicten vande soort. Hun genen en gierende hormonen sturen hen een kant opwaar niets te halen valt. Een dorre vlakte, leeggegraast door desterkere sekse.

Roedels explosief geladen kerels, uitgespuugd door schooljuf,vriendin en werkgever, die in radeloze geilheid door de stratentrekken, terwijl de meiden glimlachend hun bedrijven eneenoudergezinnen bestieren - geen prettig toekomstbeeld. En datterwijl niets zo hartveroverend is als een bijna volwassenjongen. Die met schorre, overslaande stem en onzekere ogen, diezijn het liefst. Ach, red hen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden