Arme Johan

Als serieuze kijker mis je er natuurlijk niets aan, maar als tv-recensent kom je aan Oranje-randprogrammering dezer dagen nog aardig tekort, nu de commerciële zenders het op dit gebied ineens wel heel erg laten afweten....

Wim de Jong

Op Nederland 1 vormt Johan Cruijff op het moment zo ongeveer de gekste act. Die wordt zelfs door directe collega-‘commentaristen’ als Mart Smeets en Jack van Gelder al niet meer serieus genomen in zijn analyses. Smeets had het er zondag nota bene al over dat Cruijff serieus bedoelde meningen ‘uitkraamt’.

Volledigheidshalve moet daar van deze kant bij worden vermeld dat ook aan een woordelijk uitgeschreven vooruitblik op Nederland-Italië van Cruijff inderdaad geen touw is vast te knopen. Maar Cruijff zal toch al niet zo wereldvreemd zijn dat hij intussen niet vóélt dat zijn eigen NOS-mensen hem openlijk voor lul zetten? Ik vind het tragisch.

Maar goed, wat SBS6, RTL en Veronica daar dus aan zelf geproduceerde Oranje-tv tegenover stellen, haalt het niet bij wat ze twee jaar geleden bij het WK nog uit de kast haalden. Cabaret, bierfeesten, live-optredens met de René Froger-band, John de Wolf en Rebecca Loos als exclusief presentatieduo, specials over voetbalvrouwen, van wie als belangrijkste eigenschappen werden genoemd dat ze ‘mooi en geil’ moesten zijn: ach, dat waren nog eens tijden voor een tv-recensent. De ranzige meligheid en heilige verontwaardiging lagen voor het opscheppen.

Maar de beschaving – en de bezuinigingen bij RTL – hebben hun reinigende werk gedaan. Weliswaar organiseert Veronica nu weer een kampioenschap penaltyschieten-in-lingerie. Maar daar valt echt niet meer over te zeggen dan dat de string klaarblijkelijk helemaal uit is, en dat het aarsgewei nog redelijk populair is boven de huidige damesonderboek.

Veronica heeft dan ook nog de beroepshufter Rutger Castricum (bekend van De Gouden Kooi-finale, maar vooral als beeldverslaggever van GeenStijl) in Zwitserland rondlopen voor korte interviews en sfeerverslagen.

Toen hem gisteren in Bern een pizza werd geserveerd, liep hij zonder te betalen weg onder de woorden ‘I don’t like pizza’s. Zo, dat is 1-0!’ Ook Bonnie St. Claire, die voor de supporters optrad, kreeg nog even een douw over haar veronderstelde wijnconsumptie tijdens dit schnabbeltje. Maar ach, moest kunnen. En hadden wij gisteravond niet iets beters om naar te kijken?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden