'Arme gemeenten vangen meer asielzoekers op dan rijke'

Gemeenten met een laag gemiddeld inkomen per inwoner hebben de afgelopen tien jaar meer dan drie keer zo veel asielzoekers opgevangen als gemeenten met rijke inwoners. Dat blijkt uit een onderzoek van de NOS.

Een vrouw bij het AZC in Gilze. Beeld anp

Volgens de omroep boden de honderd armste gemeenten ruim de helft van de jaarlijks 25.283 beschikbare bedden voor asielzoekers aan. De honderd rijkste gemeenten hadden samen jaarlijks slechts plaats voor 3.354 asielzoekers.

De ongelijke verdeling is geen opzet, zegt Jos Wienen tegen de NOS. Wienen is burgemeester van Katwijk en voorzitter van de asielcommissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. 'Op dit moment wordt alleen gekeken naar de beschikbaarheid van opvanglocaties'.

Een mogelijke verklaring voor de ongelijke verdeling is de locatie van het aanmeldcentrum in de Groningse plaats Ter Apel. De omringende gemeenten behoren tot de plekken die de meeste asielzoekers opvangen, en zijn ook de gemeenten met het laagste gemiddelde inkomen. Gemeenten als Pekela, Stadskanaal en Vlagtwedde hebben een gemiddeld besteedbaar inkomen per jaar dat lager is dan 18 duizend euro.

Het aanmeldcentrum in Ter Apel zorgt bovendien voor veel werkgelegenheid in de omgeving. Honderden mensen in omringende gemeenten werken bij het centrum. Ook het nieuwe centrum, ter waarde van 75 miljoen, wordt gebouwd door lokale aannemers.

Beeld anp

Geen onwil

Een andere mogelijke verklaring is dat er in de armere gemeenten vaak sprake is van veel leegstand, zegt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), verantwoordelijk voor het selecteren van de locaties.

Hoewel gemeenten geld krijgen voor het opvangen van asielzoekers, speelt dat volgens verantwoordelijke wethouders geen rol. De komst van veel asielzoekers zorgt wel vaak voor een economische impuls, door toenemende werkgelegenheid.

Volgens de rijkere gemeenten is er geen sprake van onwil, maar zijn ze simpelweg nooit benaderd door het COA. Ook zou ruimte een probleem zijn. Een woordvoerder van de Gelderse gemeente Rozendaal tegen de NOS: 'Wij hebben hier helemaal niets leegstaan. Ik zou niet weten waar het asielzoekerscentrum zou moeten komen.'

In Ter Apel wordt een barak ingericht ter uitbreiding voor de eerste opvang van asielzoekers. Beeld anp
Het formulier dat vluchtelingen ontvangen op Amsterdam CS, met instructies hoe in Ter Apel te komen. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden