Arme docent

DE onderhandelingen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst in het onderwijs moeten nog beginnen, maar nu al heeft minister Hermans van Onderwijs aangegeven dat hij geld te kort komt....

De docenten en leerkrachten is een marktconforme CAO beloofd, nadat ze jarenlang het nakijken hadden bij de marktsector en ook bij veel werknemers in dienst van de overheid. Alleen de politie was de afgelopen jaren nog slechter af dan de onderwijsgevenden. Ambtenaren bij het rijk, de gemeenten en de provincies zagen hun loon harder groeien dan de leraren.

De achterstand in beloning is aanzienlijk. Het bedrijfsleven betaalt gemiddeld 10 procent beter dan het onderwijs. Dat verschil is in de jaren negentig eerder groter dan kleiner geworden. Een docent met een universitaire opleiding die les geeft aan een middelbare school krijgt na twintig dienstjaren uiteindelijk een maandsalaris van bijna 8400 gulden bruto. Het beginsalaris bedraagt nog geen vierduizend gulden per maand.

De docent met een eerstegraads bevoegdheid is spekkoper vergeleken met zijn collega's met een hbo-opleiding in het basisonderwijs. De beginnende leerkracht krijgt daar 3900 gulden bruto per maand. Hij of zij ziet dat in twintig jaar groeien naar ruim 5700 gulden bruto per maand.

Zulke salarissen zijn geen vetpot. Een beginnend academicus kan bij menig bedrijf duizenden guldens per jaar meer verdienen, en krijgt soms ook nog een dertiende en veertiende maand, al dan niet aangevuld met emolumenten als lease-auto, mobiele telefoon, telefoonkostenvergoeding en dergelijke.

Het onderwijs heeft daar de afgelopen decennia weinig tegenover gesteld. De onderwijzer is allang geen notabele meer, de rechtszekerheid is minder dan vroeger en de leerling stukken mondiger en lastiger. Zelfs de voorsprong in het aantal vakantiedagen neemt langzaam af. Steeds meer leerkrachten moeten in hun vrije tijd roosters maken en vergaderen.

Het tweede paarse kabinet heeft zich voorgenomen de achterstand van de leerkrachten in ieder geval niet groter te laten worden. Dat is een terechte keus. Komende jaren staan veel grote vernieuwingen op het programma. De methode van lesgeven verandert ingrijpend en de computer zal een steeds belangrijker rol spelen. Zonder goed gemotiveerde leerkrachten komt van deze vernieuwingen weinig terecht.

Minister Hermans heeft dat goed begrepen. Het beroep van leraar moet weer aantrekkelijk worden, ook als dat een paar centen meer kost dan voorzien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden