Nieuws

Arkansas verbiedt als eerste staat behandelingen voor transgender jongeren

Als eerste Amerikaanse staat verbiedt Arkansas hormoonbehandelingen en puberteitsremmers voor minderjarige transgender inwoners. De gouverneur van Arkansas had onlangs nog zijn veto uitgesproken tegen de wet, maar een meerderheid van het parlement in de staat besloot dit te verwerpen.

Redactie
Een vrouw demonstreert voor de rechten van transgender jongeren in de staat Alabama. In meerdere staten zijn wetsvoorstellen in de maak die rechten van transpersonen inperken. Beeld AFP
Een vrouw demonstreert voor de rechten van transgender jongeren in de staat Alabama. In meerdere staten zijn wetsvoorstellen in de maak die rechten van transpersonen inperken.Beeld AFP

Gouverneur Asa Hutchinson had zich tegen de wet gekeerd, die wat hem betreft te veel inmenging door de autoriteiten voorschrijft. Een Republikeinse parlementsmeerderheid in de overwegend conservatieve staat stemde hierna alsnog voor het controversiële voorstel.

Burgerrechtenbeweging ACLU hekelt de stap en spreekt over een discriminerende kruistocht tegen transgender personen van onder de 18. De gekozen afgevaardigden van Arkansas negeerden de massale oppositie tegen dit wetsvoorstel, aldus een woordvoerder. De ACLU heeft gezegd de wet te zullen aanvechten.

Zeker zestien andere staten overwegen vergelijkbare wetgeving. Ook zijn er in meerdere staten, waaronder Pennsylvania, wetsvoorstellen in de maak die de rechten van transgender sporters op zowel middelbare scholen als universiteiten inperken.

Arkansas nam onlangs al voorstellen aan die volgens tegenstanders de rechten van transgender inwoners van de staat beperken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden