Arizona gaat in beroep tegen inperking immigratiewet

De gouverneur van de Amerikaanse staat Arizona, Jan Brewer, heeft aangekondigd dat zij in beroep zal gaan tegen het besluit van een federale rechter de omstreden immigratiewet van Arizona grotendeels te blokkeren.

De uitspraak was een overwinning voor de regering-Obama, die naar de rechter was gestapt in een poging de wet, die volgens critici discriminerend is, tegen te houden.

Volgens de autoriteiten van Arizona is de wet nodig om de stroom van illegalen die vanuit Mexico de grens oversteken een halt toe te roepen. De staat telt naar schatting een half miljoen illegale immigranten.

De wet, die bekend staat als SB 1070, trad donderdg in werking, maar op het laatste moment bepaalde rechter Susan Bolton dat dit niet gold voor de meest omstreden onderdelen. Daarbij gaat het om de bepaling dat politieagenten mensen die zij aanhouden om hun verblijfsvergunning moeten vragen, als ze het vermoeden hebben dat hij of zij illegaal in Arizona is.

Critici betoogden dat dit de politie ertoe zou aanzetten mensen op grond van hun huidskleur eruit te pikken. De rechter deelt die vrees. Volgens haar lopen allochtonen die legaal in de VS verblijven door die bepaling onevenredig veel risico dat zij door de politie worden lastiggevallen. Hetzelfde geldt volgens rechter Bolton voor de bepaling dat immigranten strafbaar zijn als ze geen registratiepapieren bij zich dragen.

De rechter was het verder met de regering eens dat het immigratiebeleid in eerste instantie een zaak is voor de federale overheid. Verscheidene andere staten speelden met het idee om zelf een soortgelijke wet in te voeren, maar na deze uitspraak zullen zij daarmee voorzichtiger zijn. ‘Uit constitutioneel oogpunt zitten er allerlei zwakke plekken in deze wet’, zei Dennis Burke, de federale landsadvocaat voor Arizona.

Maar volgens de Republikeinse gouverneur Brewer is ‘het gevecht nog lang niet voorbij’. Deskundigen verwachten dat de zaak uiteindelijk bij het Hooggerechtshof terecht zal komen. Het Republikeinse Congreslid, Russell Pearce, een van de drijvende krachten achter de wet, voorspelde dat Arizona dan aan het langste eind zal trekken.

De pleitbezorgers van de wet lieten zich inspireren door sheriff Joe Arpaio, die de scepter zwaait in het district rond de hoofdstad Phoenix. Arpaio, die zich erop beroemt dat hij de ‘strengste sheriff van Amerika’ is, heeft zich bij de blanke kiezers populair gemaakt met invallen bij scholen, fabrieken en huizenblokken in de wijken waar veel latino's wonen.

De sheriff maakte daarbij gebruik van regels die na de aanslagen van 11 september 2001 werden ingevoerd. Maar het is de vraag of de rechter daarmee akkoord zal gaan. Er lopen zeven rechtzaken tegen Arpaio wegens diens omstreden aanpak van de illegale immigratie.

In de uitgebreide latino-gemeenschap in Arizona werd opgetogen gereageerd op de uitspraak van de rechter. Maar voor sommige immigranten kwam deze te laat. Velen hebben hun spullen gepakt en zijn weggetrokken. Volgens gouverneur Brewer was dat alleen maar positief. ‘Het betekent dat er minder mensen zijn die de wet overtreden. Dat is absoluut een vooruitgang.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.