Ariel Sharon vindt eeuwige rust vlakbij Gaza

Zeshonderd genodigden namen maandag afscheid van Ariel Sharon. Premier Netanyahu gebruikte de gelegenheid om Iran te waarschuwen.

TEL AVIV - Ex-premier Ariel Sharon van Israël is gistermiddag begraven op het land van 'Chavat Shikmim', zijn schapenhouderij in het noorden van de Negev-woestijn. Acht generaals lieten zijn kist zakken in een graf naast dat van zijn in 2000 overleden vrouw Lilly. Onder de negentien buitenlandse vertegenwoordigers was minister van Staat, en ex-premier, Wim Kok. Hij legde namens Nederland en Luxemburg een krans bij het graf. Premier Benjamin Netanyahu en president Shimon Peres stonden daarna speciaal op om hem de hand te schudden.


Eerder op de dag werd Sharon herdacht in een plechtigheid op het plein voor het gebouw van de Knesset in Jeruzalem. De Amerikaanse vice-premier, Joe Biden, noemde Sharon 'een complexe man, die leefde in een complexe tijd in een complexe omgeving'. Over diens beslissing leger en kolonisten terug te trekken uit Gaza, zei hij: 'Ik kan me geen moeilijker en meer omstreden besluit voorstellen. Maar hij geloofde er in en hij voerde het uit.'


Netanyahu nam de gelegenheid te baat opnieuw te waarschuwen voor het Iraanse gevaar. 'Israël gaat door met vechten tegen terreur en streven naar vrede', zei hij. 'We zullen alles in het werk stellen om te voorkomen dat Iran zich bewapent met kernwapens.'


Latrun

Op weg naar Sharons boerderij stopte het begrafeniskonvooi voor een korte militaire plechtigheid bij Latrun, strategisch gelegen aan de weg van Tel Aviv naar Jeruzalem. Hier woedde in 1948 felle strijd tussen het onervaren leger van de jonge staat Israël en het Jordaanse Arabische Legioen. Sharon vocht er als jonge luitenant, waarbij de helft van zijn soldaten sneuvelde. Nadat hij in 2001 tot premier was gekozen maakte hij in Latrun als eerste Likud-leider bekend dat hij zou streven naar een Palestijnse staat naast Israël.


Meer dan vierduizend politiemensen bewaakten de route van Jeruzalem naar 'Chavat Shikmim'. De boerderij ligt maar acht kilometer van de grens met Gaza en het leger zette een extra batterij van het raketafweersysteem IJzeren Koepel in. Kort na de begrafenis kwamen er dicht in de buurt twee raketten neer in onbewoond gebied.


Afstand

De plechtigheid was open voor publiek, maar er waren hooguit vijfhonderd belangstellenden naar de Negev gekomen. Ze werden op een afstand gehouden en konden de toespraken en kransleggingen alleen via televisieschermen volgen. Dicht bij het graf zaten zeshonderd genodigden: een keur aan persoonlijkheden uit de Israëlische samenleving en een aantal buitenlandse vertegenwoordigers.


Sharons jongste zoon Gilad vertelde in zijn grafrede hoe zijn vader steeds het onmogelijke waar wist te maken. In antwoord op de critici van diens besluit de kolonisten uit Gaza weg te halen, memoreerde hij eraan dat Sharon op de Westoever meer dan honderd nederzettingen heeft gesticht.


De buitenlandse gastenlijst telde negentien namen, maar er waren geen staatshoofden. Biden was de belangrijkste buitenlandse vertegenwoordiger. Tsjechië had zowel zijn zittende premier, Jiri Rusnok, als zijn minister van defensie afgevaardigd. De Tsjechen zijn tegenwoordig Israëls trouwste partner binnen de EU. Namens Canada en Australië woonden ministers van buitenlandse zaken de begrafenis bij en enkele andere landen stuurden zittende vice-premiers of ministers van defensie. Jordanië, Egypte en Turkije, de enige drie landen in de regio waarmee Israël diplomatieke relaties heeft, lieten zich niet vertegenwoordigen. Daar behield Sharon ook na zijn vredesinspanningen een slechte naam.


Krant

Een artikel in het dagblad Ha'aretz van gisteren was onder de begrafenisgasten een belangrijk gespreksonderwerp. Daarin werd gemeld dat Sharon na de terugtrekking uit Gaza grote stukken van de Westelijke Jordaanoever, en zelfs delen van Oost-Jeruzalem, had willen ontruimen. De bron van het verhaal waren telexen van de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv aan Washington, uitgelekt naar Wikileaks.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden