NieuwsVerkiezingen

Arib weer naast Asscher in de voorhoede van de PvdA-campagne

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib gaat als de nummer twee van de PvdA de komende verkiezingscampagne in. Zij volgt direct na partijleider Lodewijk Asscher op de conceptkandidatenlijst die de sociaal-democraten donderdag publiceerden. 

Kamervoorzitter Khadija Arib in de Tweede Kamer.Beeld Freek van den Bergh

Na Arib volgen de zittende Kamerleden Lilianne Ploumen, Henk Nijboer en Attje Kuiken. De Kamervoorzitter maakt er geen geheim van dat zij nog een kabinetsperiode hoopt door te gaan in dezelfde rol. Haar kansen lijken gunstig. In veel andere fracties nemen ervaren Kamerleden bij de komende verkiezingen afscheid, veel concurrentie blijft er daardoor niet over. De keuze van een voorzitter is uiteindelijk aan de nieuwe Tweede Kamer die op 17 maart wordt gekozen. 

De meest verrassende zij-instromer (op plek 7) is Joris Thijssen, nu nog directeur van Greenpeace. Die organisatie bracht in het recente verleden ook politici als Diederik Samsom (PvdA) en Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) voort. De hoogste nieuwe binnenkomer op de lijst is Kati Piri, nu nog europarlementariër en woordvoerder voor de Europese sociaal-democraten op buitenlandse zaken, mensenrechten en migratie. Ook Barbara Kathmann, nu nog wethouder in Rotterdam, hoopt op een zetel in de Tweede Kamer. 

De jongste kandidaat op de lijst is Habtamu de Hoop (22) op plek 10. Hij is bekend als voormalig presentator van jeugdprogramma Het Klokhuis. Hij is nu gemeenteraadslid in Súdwest-Fryslân. 

De definitieve lijst wordt vastgesteld door de leden op een partijcongres in januari. 

Mag Arib nog een rondje door in de voorzittersstoel?

Met argusogen volgt ze de afmeldingen van Kamerleden voor een volgende termijn. Als voorzitter vindt ze dat de Kamer zich te snel ververst. Maar als kandidaat-voorzitter kan ze de neiging niet onderdrukken anders te kijken. Van Ojik weg, Van Toorenburg weg, Van Raak ook; Van der Lee voorzitter enquêtecommissie gaswinning, Bosma achter een cordon sanitaire. Zo heel veel concurrentie blijft er niet over...

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden