Arib kan advieswerk Marokko blijven doen

AMSTERDAM (ANP) - PvdA-Kamerlid Khadija Arib kan haar advieswerk voor de Raad voor de Mensenrechten in Marokko voortzetten. PvdA-fractievoorzitter Jacques Tichelaar gaat ervan uit dat dit de conclusie zal zijn van het onderzoek dat de fractie instelde naar het 'bijbaantje' van Arib.

Tichelaar zei dinsdagavond in het televisieprogramma Pauw & Witteman dat dit onderzoek bijna klaar is. ,,Ik ga ervan uit dat zij in de werkgroep kan blijven participeren.'' De VVD en de PVV willen een spoeddebat over het advieswerk van Arib. Deze partijen denken dat dit niet verenigbaar is met haar werk als Tweede Kamerlid.

VVD-fractievoorzitter Mark Rutte zei in dezelfde uitzending dat hij niet van plan is af te zien van een spoeddebat. Het onderzoek van de PvdA naar de nevenfunctie van Arib is nog niet afgerond, stelde hij. Bovendien vond hij de toelichting die het PvdA-Kamerlid gaf op haar werk ,,warrig''.

Discussie

Het advieswerk van Arib bleek afgelopen weekeinde gevoelig te liggen na de discussie die was losgebarsten over de dubbele nationaliteit. De van oorsprong Marokkaanse Arib heeft ook nog de nationaliteit van haar vaderland.

Volgens PVV-voorman Geert Wilders komt met een dubbele nationaliteit de loyaliteit aan Nederland in het geding, wat volgens hem nog maar weer eens bevestigd wordt met het advieswerk van Arib. Wilders is bang dat de werkgroep waarin Arib zit de Marokkaanse regering juist moet adviseren hoe de greep op Marokkanen in Nederland verstevigd kan worden.

PvdA-leider Wouter Bos zei eerder op de avond in Netwerk dat de loyaliteit van Arib niet in het geding is. Als hijzelf dat werk had gedaan, zou er geen enkel probleem zijn, veronderstelde hij. ,,Ik heb toch het gevoel dat zij aan strengere eisen moet voldoen.''

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden