Arianna Huffington

De voormalig Republikeinse ‘vrouw van’ is nu hoofdredacteur van Amerika’s invloedrijkste politieke weblog...

Op het gevaar af lelijk ingehaald te worden door de roerige Amerikaanse verkiezingstijd, hierbij een ode aan Arianna Huffington.

De 58-jarige mevrouw Huffington is een forse dame van Griekse komaf (geboren als Arianna Stassinopoulos), met een flamboyante voorliefde voor hoge hakken, grote handtassen en grote kapsels. Huffington heeft zo’n helm van steil haar zoals iedere Amerikaanse succesvolle zakenvrouw van tegenwoordig. (Twintig jaar geleden had ze uiteraard krullen.) Ze lijkt vaag op Bonnie Tyler, Caroline Tensen en Sylvia Tóth. Ze draagt vrijwel uitsluitend zwarte kleding of variaties op beige. Ze heeft een hilarisch zwaar Grieks accent, en ze schijnt bang te zijn voor de wimperkrultang. ‘Altijd als de dood dat ik mijn ogen eruitsteek’, zei ze ooit in een interview. Maar ze zál haar wimpers desalniettemin krullen. Stoere vrouw.

Huffington heeft haar eigen tijdschrift. Dat is geen damesbabbelblad à la Linda of Catherine vol tips voor een weekendje wellness of seks met je ex, maar de alom gevreesde website The Huffington Post. Het is Amerika’s meest geraadpleegde politieke opiniesite, en voor Amerikaanse begrippen is Huffington links. Dat wil zeggen: pro-Obama, fel anti-McCain en -Palin.

Haar levensverhaal doet een beetje denken aan dat van Katharina Graham, de vrouw die per ongeluk eigenaar en hoofdredacteur van de The Washington Post werd en die krant onverstoorbaar door z’n roerigste jaren (Watergate!) loodste. Grahams boek Personal History is een van de beste autobiografieën ooit en won in 1998 de Pulitzer Prize. Zo ver is Huffington misschien nog niet, maar wie weet wat er nog gaat komen.

Huffington was ooit getrouwd met de Republikeinse policitus Michael Huffington. In die tijd was ze rabiaat rechts en dik bevriend met griezel Newt Gingrich. Maar een mens kan zich bekeren, hetgeen haar man trouwens ook deed: hij vroeg een scheiding aan omdat hij zich toch meer homo dan hetero voelde.

Arianna schreef een dozijn boeken, acteerde wat en deed een gooi naar het gouverneurschap van Californië in het jaar waarin een andere succesvolle immigrant won: Schwarzenegger. Maar haar ware roeping lijkt dus het hoofdredacteurschap van de ‘HuffPo’, Amerika’s alom gevreesde nieuwsmedium, al was het maar omdat mevrouw Huffington iedereen die iets voorstelt over weet te halen om op haar site te bloggen: talloze politici, David Geffen, Norman Mailer, Rosie O’ Donnell en Gwyneth Paltrow. Daarmee verslaat The Huffington Post tegenwoordig met gemak haar rechtse concurrent, Drudge Report.

Er gaat geen halve dag voorbij of HuffPo hakt met de botte bijl op McCain in, of heeft een nieuw Palin-schandaal boven water. Hetgeen je wel doet afvragen wat Huffington na de verkiezingen gaat doen – als we er voor het gemak even van uitgaan dan McCain verliest en elke seconde aandacht voor hem verspilde moeite is. Misschien zit er voor Arianna Huffington een mooie post in het kabinet van Obama in? Het zou een verdraaid spectaculaire minister opleveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden