Ariane Meijer wilde hoe dan ook iets bereiken

Ze was bijzonder talentvol en werkte als actrice, model, juriste, schrijfster. Bekendheid verwierf Ariane Meijer vooral als televisie-presentatrice. Ernstige depressies werden haar echter fataal.

Ariane Meijer in 1996. Beeld ANP Kippa

'Het leven is een pijpkaneel, je zuigt eraan en krijgt je deel. Dat is een soort mantra voor me geworden. Met veel mazzel ga je nog een paar jaar mee, maar het kan ook morgen afgelopen zijn', zei Ariane Meijer in 2010 in een interview met de boekensite Hebban. Misschien kwam haar gedrevenheid uit die gedachte voort. Zes boeken schreef ze. Daarnaast was ze succesvol als tv-presentatrice ('Leukste SBS-presentatrice ooit', schreef Volkskrant Magazine), actrice (onder meer als verpleegster in Zeg 'ns Aaa), danseres, mannequin, fotomodel, juriste en moeder van twee kinderen.

Het afgelopen jaar belandde Meijer in een diepe depressie. Op 28 augustus stapte ze midden in de nacht uit het leven. Ze was pas 48 jaar oud. In tegenstelling tot de massale belangstelling voor het leven en werk van Joost Zwagerman na zijn zelfdoding, was er nauwelijks aandacht voor wat zij in haar leven had gedaan.

Doorzettingsvermogen

Ariane Meijer werd in 1967 geboren als dochter van een Amsterdamse advocaat. Ze groeide op in een gezin met vier kinderen. Al op de middelbare school werd ze gevraagd als fotomodel. Volgens haar toenmalige echtgenoot, Olivier Spier, had ze meer in haar mars. Hij roemt haar doorzettingsvermogen; ze wilde hoe dan ook iets bereiken.

In 1989 debuteerde ze op televisie in de tv-serie Zeg 'ns Aaa. Daarna volgden rollen in de NCRV-serie Ha die pa!, de RTL4-serie Diamant en de SBS 6-soap Goudkust. Op dat moment was haar aandacht al verschoven naar het presenteren van tv-programma's. Via het programma Call TV en haar werkzaamheden voor AT5 kwam ze in 1998 bij SBS terecht, waar ze onder de achternaam van haar echtgenoot (Spier) samen met Jeroen van der Boom het programma Explosief presenteerde. Ze maakte meer programma's: Tuinieren en wonen met kijkers, Geboeid, Moviebox, Studienieuws op Zes en Domino Day. Voor de zender SBS was ze in de eerste jaren van hun bestaan een steunpilaar. In die tijd pakte ze een studie rechten op, die ze ook afmaakte: 'Ik heb er altijd al behoefte aan gehad mijn artisticiteit de vrije loop te laten en tegelijkertijd mijn hersens aan het werk te zetten.'

Een van de keerpunten in haar leven was de ontdekking dat de au pair - die ze had ingehuurd om op haar twee kinderen te passen - vanuit Meijers huis in cocaïne handelde. Dat leidde zelfs tot een politie-inval. Het meisje werd gearresteerd. Meijer besloot toen zelf op de kinderen te gaan passen en gaf om die reden haar televisiewerk op.

Depressie

Haar huwelijk met Spier hield geen stand. Ze scheidden in 2003. Een jaar later publiceerde ze het boek: Schatje, ik ben te leuk en te sjiek voor je: Het mannen-ABC. Het boek bevatte 26 korte luchtige en hilarische verhalen over heren. 'Over het onderverdelen van mannen in archetypes heb ik jarenlang nagedacht. Ik had makkelijk een drie keer zo dik boek kunnen schrijven, maar om het ook leuk en grappig te houden, moest het beknopt zijn.' Meijer zei daarover: 'Dating was een item in mijn vriendenkring. Ik heb jarenlang om me heen gekeken, vele rosé-avondjes meegemaakt en ik heb datingavonden gepresenteerd.'

In 2009 trouwde ze met Alwin van der Toorn. Met hem was ze enige tijd zeer gelukkig. Ze concentreerde zich vervolgens op het schrijven en was auteur van vijf literaire thrillers: Koud-Zuid, Wit goud, Zwart zaad, Dood spoor en Sluw spel, die allemaal redelijk succesvol waren.

De afgelopen maanden belandde haar relatie in zwaar weer en namen haar depressies de overhand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.