Opinie
'Argumenten van AkzoNobel zijn niet echt geloofwaardig'
De ingezonden lezersbrieven van maandag 27 maart 2017.
Brief van de dag: PPG wil Akzonobel overnemen
Als oud-AkzoNobel werknemer (en ondernemingsraadslid) volg ik het gevecht met PPG met meer dan gemiddelde belangstelling. Dat AkzoNobel topman Ton Büchner er niet zo van gecharmeerd is om overgenomen te worden kan ik wel enigszins begrijpen. De argumenten die hij aanvoert om zich te verzetten tegen overname zijn echter niet al te geloofwaardig als je bekend bent met de recente geschiedenis van AkzoNobel.
Het befaamde Organon, Akzo Pharma, jarenlang het paradepaardje van het concern, werd rücksichtlos verkocht omdat dat beter uitkwam. Eind jaren '90 heeft AkzoNobel zich op zeer 'elegante' wijze weten te ontdoen van duizenden werknemers en een handvol bedrijven in de zogenaamd noodlijdende vezeldivisie. Het bedrijfsonderdeel waar ik werkzaam was : de supervezel Twaron, werd verkocht aan het Japanse Teijin. Aanvankelijk vreesden wij als werknemers voor de toekomst van onze productie-, sales- en R&D-capaciteit in Nederland. Maar het pakte heel anders uit.
In tegenstelling tot AkzoNobel, die er niets meer in zag en er geen cent meer in wilde investeren, is onder Japans bewind fors geïnvesteerd en de productie verviervoudigd. Het bedrijf (met vestigingen in Arnhem, Emmen en Delfzijl) heeft ook de recente crisis heel goed doorstaan. Of een overname door PPG goed is voor de werknemers is in dit geval onzeker, maar de argumenten van Büchner zijn niet zo nobel als ze nu misschien lijken.
G.J. Riethorst, Oosterbeek
Dorpjes liggen wel aan zee
In het artikel over 'de Waddenkust als één grote cultuurroute' staat dat de aanleg van de Afsluitdijk ertoe geleid zou hebben dat deze dorpjes opeens niet meer aan zee lagen.
Dat klopt natuurlijk niet, ze lagen en liggen nog steeds aan zee. De visserij had echter wel degelijk last van de Afsluitdijk; de kraamkamer van haring, de Zuiderzee, was afgesloten en er werd in de Waddenzee geen haring meer gevangen na 1933.
En dit gebied als cultuurroute? prachtig, Komen!
Gerda Cuperus, Aldeboarn
Sociaaldemocratisch Oranje
Oranje is een braaf sociaaldemocratisch elftal dat leunt op vergane glorie, kennelijk een verkeerd programma heeft ondersteund, met een leider die niet overtuigt en een paar talenten die het niet waarmaken.
Joost Heyink, Zuidwolde
Slachtoffers
Ed van Riel stelt voor bij terreuraanslagen niet het aantal doden te noemen, maar het aantal slachtoffers, zodat de dader(s) - van wie wij de dood niet betreuren - niet worden meegeteld. Maar gewonden en getraumatiseerden zijn ook slachtoffers. Het gaat dus om het aantal dodelijke slachtoffers.
Pieter Markus, Geldrop
Verloren stem op GroenLinks
Waarom stemt Wouter Brave, en vele GroenLinks-stemmers met hem, in vredesnaam op een partij waarvan hij niet wil dat die gaat mee regeren?
Omdat ze niet in alles hun zin zouden krijgen? In een democratie heb je met elkaar te dealen, dat geldt ook voor GroenLinks(stemmers). Omdat ze anders bij de volgende verkiezingen stemmen verliezen?
Gaat het de GroenLinksstemmers dan alleen om de verkiezingswinsten, niet om zo veel als democratisch mogelijk resultaten te behalen?
Verkiezingen en regeren zijn geen spelletjes die gewonnen moeten worden. Verkiezingen en regeren gaan over het lef hebben om verantwoordelijkheid te nemen, ook met en voor mensen die er een andere mening op na houden dan jijzelf. Als partij probeer je daar zoveel mogelijk van je eigen programma uit te slepen, dat is iets anders dan in de oppositiebanken te wachten op de volgende verkiezingen.
Annelize Hogeweg, Amsterdam
Achteraan in de Kamer
Wat bij mij bleef hangen in het artikel 'Asscher is verdreven van de eerste rij' is de zin: 'Wie van verder komt, komt snel te laat'.
Denk maakt van hun (gangpadloze) zitplaatsen achteraan een probleem. Misschien ligt dit bij hen zo gevoelig omdat dit de rode draad van hun omgeving en leven reflecteert.
Tegelijkertijd is het opvallend dat 50Plus geen opmerking over hun zitplaatsen maakt. Ook zij zitten (naast Denk) achteraan en het zou van fatsoen getuigen om deze ouderen verder vooraan te zetten. De Tweede Kamer zou hiermee ook een voorbeeldfunctie tonen door ouderenbeleid visueel te maken in onze vergrijzende maatschappij.
Er vanuit gaande dat Denk, vanuit fatsoen voor de Abi (respectvolle benaming voor Turkse oudere, oom), niet continu de 50Plussers vragen om op te staan heb ik echt te doen met die ene D66'er die aan de andere kant van Denk zit en dus iedere keer als iemand van Denk snel naar de interruptiemicrofoon wil rennen, zal moeten opstaan.
Theo Bakker, Pijnacker
Teambuilding
Ik heb genoten van het artikel 'Expeditie teambuilding'.
Precies zoals het gaat. Een hoop cynisme in aanvang van zo'n veelbelovende activiteit. Halverwege wat spot hier en een kritische noot daar.
Uiteindelijk, en zo is mijn eigen ervaring ook altijd, heeft het dan toch wat opgeleverd. Je moet er altijd even doorheen.
Openheid en eerlijkheid zou op menige werkplek de zo broodnodige arbeidsvitamine kunnen brengen.
Marcia van Helden, Sittard