Argos: groot aantal asielkinderen verdwijnt uit opvang

Een groep van zeker 1080 minderjarige asielzoekers, vooral tieners, zijn tussen 2013 en 2017 verdwenen uit verschillende locaties van de vreemdelingenopvang, en niemand weet waar ze zijn. 

Een Nederlands asielzoekerscentrum. Foto ter illustratie.Beeld arie kievt

Dat meldt NRC naar aanleiding van een onderzoek van het radioprogramma Argos. Het gaat om kinderen die in beschermde opvang zaten, een aparte categorie binnen de asielopvang. Minderjarige asielzoekers, die een voogd toegewezen krijgen, komen hier terecht als hun voogd denkt dat de alleenstaande minderjarige het risico loopt ten prooi te vallen aan mensensmokkel of -handel. In de beschermde opvang is extra intensieve begeleiding aanwezig voor deze kwetsbare groep.

Uit deze specifieke tak van opvang verdwenen de afgelopen jaren opvallend veel Vietnamese kinderen. In de afgelopen vijf jaar zijn er zeker zestig Vietnamese kinderen ‘met onbekende bestemming’ vertrokken uit de beschermde opvang in Nederland. Uit interne e-mails blijkt dat Vietnamese kinderen een extra kwetsbare groep vormen. ‘Deze vluchtelingen verdwijnen altijd’, aldus een medewerker in een e-mail in 2017. 

Waar de  Vietnamese kinderen terechtkomen, is niet bekend. Mogelijk worden ze aan het werk gezet en verdwijnen ze in de illegale prostitutie. In 2012 publiceerde Bureau Beke in  het rapport Oosterse Teelt over de rol van Vietnamezen in de cannabisproductie. 

De nationaal rapporteur mensenhandel Herman Bolhaar roept op tot een nationaal en internationaal onderzoek naar de verdwijningen: ‘Deze groep is de overtreffende trap van kwetsbaar: minderjarig, alleenstaand en vaak hebben ze al veel meegemaakt.’

Argos deed onderzoek in samenwerking met het internationale collectief Lost in Europe, waarvan ook NRC deel uitmaakt. Het radioprogramma baseert zich op cijfers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), verkregen met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Argos zendt zaterdagmiddag uit.

Ook het voorkomen van uitzetting is reden tot het verdwijnen van asielkinderen. In een poging uitzetting naar het land van herkomst te voorkomen zijn vorig jaar 360 asielzoekers, onder wie 210 minderjarigen, uit de opvanglocaties voor gezinnen verdwenen, schreef de Volkskrant eerder dit jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden