Analyse

Argentinië stopt met exporteren rundvlees, maar kunnen het land en de wereldmarkt dat wel aan?

Om de stijgende prijzen van rundvlees tegen te gaan, legt de Argentijnse regering de export stil. Het land en de wereldmarkt houden de adem in.

Een slager in Buenos Aires. Beeld AFP
Een slager in Buenos Aires.Beeld AFP

De Argentijnse president Alberto Fernández had de koeienboeren één, twee, wel drie keer gewaarschuwd. Maar wie niet horen wil, moet voelen. Argentinië legde vorige week de export van rundvlees voor dertig dagen aan banden. Een ultieme poging om ‘de markt op orde te brengen’, zei Fernández in gesprek met het medium Radio10. Maar op de lange termijn lijken juist hogere prijzen in het verschiet te liggen.

Argentinië behoort tot de top-5 exporteurs van rundvlees in de wereld. In 2020 bracht een klein miljoen aan tonnen rundvlees voor meer dan 250 miljard Argentijnse peso’s (ruim 2,2 miljard euro) binnen. China en Europa zijn de populairste bestemmingen. Ook voor Nederland is Argentinië een van de belangrijkste afzenders van rundvlees buiten het continent.

Vooral vanuit China is de vraag naar Argentijns rundvlees enorm. De laatste jaren komt een kwart van de import ervan uit het Zuid-Amerikaanse land. En China wil steeds meer hebben, nu de veeteeltsector in eigen land zwaar te lijden heeft onder het Afrikaanse varkenspestvirus.

Duurder vlees

Goed voor de Argentijnse economie, zou je denken, maar Argentinië kan de stijgende vraag uit China helemaal niet bijbenen. Door de export naar het buitenland blijft er geen vlees meer over voor de eigen bevolking, diagnosticeerde Fernández. Het gevolg is inflatie: een Argentijn betaalt nu bijna vijftig procent meer voor een doorsnee steak dan een jaar geleden.

Om de orde te herstellen trok Fernández de stekker uit de stopcontact. Een ban van dertig dagen zou de vraag naar Argentijns rundvlees verminderen, en dus de prijs laten kelderen.

Binnen enkele uren toonde de maatregel het gewenste effect. Bij het belangrijkste handelscentrum voor veeteelt zakte de prijs van een kilo rundvlees binnen enkele uren van 111,4 naar 94,6 peso’s.

Kirchnerismo

Maar de zorgen op langere termijn zijn groot. De Argentijnse landbouwindustrie is er helemaal niet op ingericht om enkel aan Argentijnen te leveren. Fernández zet de banen van duizenden boeren op het spel, klinkt vanuit de sector.

Daarbij wijzen ze op het verleden. Het is niet de eerste keer dat Argentinië probeert de rundvleesexport te temmen met protectionistische maatregelen. Eerder kreeg de industrie tussen 2006 en 2015 veel restricties opgelegd, onder toenmalig president Néstor Kirchner en opvolger en echtgenoot Christina Fernández de Kirchner.

Het kirchnerismo heeft uiteindelijk 27 duizend producenten en 18 duizend werknemers een baan gekost, stelt economisch expert Ezequiel de Freijo van de Sociedad Rural Argentina tegen La Nación.

Tekorten in China

Daarbij zet de tijdelijke terugtrekking van Argentinië uit de wereldhandel de mondiale rundvleesmarkt onder druk. Nu moet China de tekorten aanvullen door in voornamelijk Brazilië en de Verenigde Staten in te kopen, wat waarschijnlijk de prijzen daar zal doen stijgen. Volgens marktanalisten is het niet makkelijk die stijging te doen keren, wat weer hogere internationale prijzen voorspelt als Argentinië de markt weer betreedt.

Bovenal is het twijfelachtig of president Fernández wel het juiste probleem aanpakt. Volgens de landbouwindustrie worden ze wel erg makkelijk als een ‘chivo expiatorio’ weggezet, een zondebok die verantwoordelijk is voor een economie die ook op andere gebieden faalt.

Rundvlees is helemaal niet het enige product dat inflatie ondervindt in Argentinië: ook de prijzen van bijvoorbeeld tomaten en benzine stijgen flink. ‘Het probleem van Argentinië is niet het vlees, maar dat we het vlees niet kunnen betalen’, aldus econoom David Miazzo tegen La Nación.

Tot overmaat van ramp bevindt het land zich ook nog eens in een zware lockdown. Een landbouwvereniging van een voorstad van Buenos Aires stipte dat nog maar eens aan een video. Van het geld dat Argentinië door de exportban verliest, stelt het filmpje, had het land ook 12,8 miljoen Pfizer-vaccins kunnen aanschaffen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden